Yerli kömürün geleceği 4.Temiz Kömür Zirvesi’nde tartışılacak

Rusya ve Ukrayna savaşı nedeni ve dünya geneli artan enflasyon ile kömür fiyatları yükselişe geçti. Bu doğrultuda yerli kömür talebi de hızla artmaya başladı. Bu kapsamda Türkiyenin sahip olduğu kömür rezervinin geleceği 4. Temiz Kömür Zirvesi’nde 20-21 Ekim 2022 tarihlerinde Ankara’da ele alınacak.

Dr. Hasan Hüseyin ERDOĞAN-Kömür Üreticileri Derneği (KÖMÜRDER) Başkanı

Pandemi süreci ve dünya genelinde artan enflasyon, ülkelerin yerli kaynaklarına yönelmelerine neden oldu. Türkiye’de bu durumdan önemli bir ders çıkararak başta gıda olmak üzere maden rezervlerinde de yerli ürünlere yöneldi. Kömür Üreticileri Derneği (KÖMÜRDER) Başkanı Dr. Hasan Hüseyin Erdoğan, enerjide dışa bağımlılığın azaltılmasının kritik önem taşıdığını belirterek açıklamalarda bulundu. Erdoğan, “Yerli ve milli kömür kaynaklarımızın temiz teknolojilerle üretime alınması ve kömür ithalatının azaltılarak döviz kaybının engellenmesi sektörümüzün öncelikli planları arasında yer alıyor. Bu hedefle yerli kömürün geleceğini konuşmak üzere sektör temsilcileriyle birlikte 20-21 Ekim 2022 tarihlerinde Ankara’da 4. Temiz Kömür Zirvesi’nde buluşacağız.”

4. Temiz Kömür Zirvesi’nde sektör oyuncuları kömürün geleceğini tartışacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın desteğiyle KÖMÜRDER tarafından düzenlenen 4. Temiz Kömür Zirvesi’nde; kömür madenciliği ve kömür bazlı elektrik üretimi alanında kamu ve özel sektör kuruluşlarının yanı sıra yurt içi ve yurt dışından üniversite, AR-GE kuruluşları, finans kuruluşları temsilcileri ile maden ve santral işletmecileri ve yatırımcıları, maden ve kömür madenciliğine ürün veya hizmet sunmak isteyen tedarikçiler buluşacak.

Yerli kömür yok satıyor. Kömürümüzün geleceğini iyi planlamalıyız”

Küresel enerji piyasasındaki belirsizlikler nedeniyle kömür fiyatlarının 400 dolar seviyelerini gördüğünü, güncel kömür fiyatlarının da yaklaşık 326 dolar civarında olduğunu söyleyen KÖMÜRDER Başkanı Dr. Hasan Hüseyin Erdoğan, “İthal kömür fiyatlarındaki artışın devam edeceğini öngörüyoruz. Bu artış yerli kömüre talebi artırdı. Şu an yerli kömür üreticileri ellerinde bulunan kömürleri satıyorlar. Uluslararası Enerji Ajansı’nın raporuna göre kömürden elektrik üretimi, 2021 yılında yüzde 9 arttı ve bu yıl da tüm dünyada kömür talebi hızla büyüyor. Paris Anlaşması tüm dünyada yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilgiyi artırsa da yaşanan küresel enerji tedariki sıkıntıları, kömürün önemli ve vazgeçilmeyecek bir enerji kaynağı olduğunu kez daha ortaya koydu. Enerjide dışa bağımlılığın azaltılması ve kesintisiz enerji sunma noktasında sahip olduğumuz yerli kömürü en verimli ve çevreci şekilde kullanmalıyız. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından ortaya konulan ‘Milli Enerji ve Maden Politikası’ kapsamında da yerli kömür üretimimizin artırılması ve enerji sektöründeki payının yükseltilmesi hedefleniyor. Ülkemizin sahip olduğu 21 milyar ton kömür rezervini yüksek teknoloji ile buluşturmamız, kaynaklarımızı ekolojik dengeyi bozmadan, çevresel sürdürülebilirlik kriterleri çerçevesinde gün yüzüne çıkarmamız çok önemli. Bu noktada 4. Temiz Kömür Zirvesi’nde kömürün gelecek stratejisini tüm taraflarla birlikte en doğru şekilde planlamayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

scroll to top