Demmak Endüstri tarafından Türkiye’nin ilk yerli kaya kamyonu görücüye çıktı. ‘Deve’ ismi verilen yerli kaya kamyonunun motor ve şanzımanı hariç tüm parçaları yerli mühendisler tarafından üretildi. 30 ton yük kapasiteli kaya kamyonun tanıtım lansmanı Bilim ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından gerçekleştirildi.
Afyonkarahisar’da faaliyet gösteren Demmak Endüstri bir ilke imza atarak Türkiye’nin ilk yerli kaya kamyonunu üretti. Demmak Endüstri Yönetim Kurulu Başkanı Şuayp Demirel’in ‘22 yıllık hayalim’ dediği kaya kamyonu, üretim tesisinde yapılan tanıtım lansmanı ile görücüye çıktı. ‘Deve’ isminin verildiği 322 beygir gücünde 6×6 çeker kaya kamyonu 30 ton yük taşıma kapasitesine sahip. 15 metreküp damper hacmi olan makine, otomatik 6 ileri, 1 geri vitesi bulunuyor. Motor ve şanzımanı hariç tamamı yerli üretim olan ve ‘Deve’nin seri üretime geçebilmesi için yürütülen çalışmalara Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da destek veriyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Afyonkarahisar’daki tanıtım lansmanına katılarak fabrikada incelemelerde bulundu ve kamyonu test etti. Varank, “Gerçekten çok güçlü bir araç. Bunu tek başına sanayicilerimiz sıfırdan tasarlayıp ürettiler. Bize de kullanarak gururlanmak düşüyor. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Türkiye aslında her şeyi üretebilme kabiliyetine sahip bir ülke. En büyük değerimiz insanımız. 82 milyonluk büyük bir ülkeyiz. Özellikle genç nüfusumuz bu anlamda çok yetenekli.” dedi. Dünyaya tanıtılan Türkiye’nin Otomobili’nin de halkta büyük coşku oluşturduğunu vurgulayan Varank, “Türkiye inanırsa her şeyi üretebilecek kabiliyette. Bunun en güzel örneklerinden bir tanesi de arkamızda duruyor.” değerlendirmesinde bulundu. Bakanlığının, her zaman sanayicilerin yanında olduğunu hatırlatan Varank, “Ben bütün sanayicilerimize şunu söylüyorum; gelin yatırım yapın, üretim, istihdam sağlayın. Biz sizin yanınızdayız.” ifadesini kullandı.
“Güçlü ve heybetli”
Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’na 6 Ocak’ta konuk olan Bakan Varank, Türkiye’nin kaya taşıma kamyonuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Yerli kaya kamyonunun, çok büyük taşları ve kayaları taşıyabilen “belden kırmalı” diye tabir edilen kamyonlardan olduğunu aktaran Varank, iş adamı Şuayp Demirel’in başında bulunduğu aile şirketinin kendi imkan ve gayretleriyle bu aracı ürettiğini dile getirdi. Demmak Endüstri’nin makineyi aktif olarak kullanmaya başladığını ifade eden Varank, “Şu anda aktif olarak kendi madenlerinde kullanıyorlar. Bu araçların tamamı ithal ediliyor normalde ama kendileri oturup bunu üretmişler. Bu firma ‘Biz bunu yaparız. Türk insanı bunu yapar’ demiş, oturup üretmişler ve tabii ki ucuza mal etmişler hatta şöyle, bunun ekonomisi olmasa bile bu girişimcimiz bunu üretmek istiyor. Ben her halükarda bundan senede 20 tane üreteceğim. Satarsam satarım, satamazsam dursun’ diyor. Kullanılan araçlar oldukça güçlü ve heybetli araçlar. Şu anda test aşamasında” dedi
22 yıllık hayal
Elektrik ve elektronik mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra demirci atölyesinde babasıyla çalışmaya başlayan ve mermer ocaklarına yönelik aletler üreten Demmak Endüstri Yönetim Kurulu Başkanı Şuayp Demirel, daha sonra Demmak Demireller Makine Sanayi ve Ticaret AŞ’yi kurdu. Yerli kaya kamyonunu 1997 yılında tasarladığını ifade eden Demirel, 2011 yılında makinenin marka haklarını alarak parça üretimine başladığını ifade etti. Yerli kaya kamyonunu üretiminin 22 yıllık hayalini olduğunu belirten Demirel, Makineyi Demmak Endüstri’nin atölyesinde tamamıyla kendi imkanlarımızla ürettik. Diğer klasik kamyonlara göre ‘sıfır arıza’ ile çalışabilecek bir makinedir ve her türlü doğa şartlarına dayanıklı olarak üretildi. Makine her türlü eğimli arazi de çalışabilir” şeklinde ifade belirtti. Kamyonun bir çok alanda oldukça ihtiyaç duyulduğunu ve stratejik bir üretim olduğunu düşünğünü sözlerine ekleyen Demirel, “Markanın seri üretimine en hızlı şekilde başlamayı hedefliyoruz. Dünyada da bilinen bir marka oluşturma hedefimiz bulunuyor. Bu yerli kamyonun tüm dünyada da ilgi göreceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
‘Deve’nin teknik özellikleri hakkında bilgi veren Demirel, “Lastik çapları büyük olduğu için her türlü zorlu arazide sorun yaşamadan çalışabilir. Makine hem 4×4 hem de 6×6 çalışabilme özelliğine sahip. Makinede sık arıza yapabilecek karmaşık bir parça düzeninin kullanılmadı. Ful otomatik, 6 ileri bir geri vitesten oluşuyor. Operatör kabinini de oldukça konforlu tasalardık. Makinenin en önemli avantajlarından birisi oldukça az yakıt tüketmesi diyebilirim” dedi.