TÜRK DOĞAL TAŞ SEKTÖRÜ 2021 YILI SONUNDA 2 MİLYAR DOLAR İHRACAT HEDEFLİYOR

Many large rectangular blocks of white Carrara marble outdoors at a mine or quarry in Tuscany, Italy, in a concept of mining of natural resources for construction and sculpture

TÜRK DOĞAL TAŞ SEKTÖRÜ PANDEMİNİN İZLERİNİ SİLİYOR. EN BÜYÜK İHRAÇ PAZARI ÇİN’DE 2019 YILI SONUNDA ORTAYA ÇIKAN COVİD-19 VİRÜSÜ NEDENİYLE 2020 YILINDA KÖTÜ ZAMANLAR GEÇİREN TÜRK DOĞAL TAŞ SEKTÖRÜ, 2021 YILININ OCAK-NİSAN DÖNEMİNDE İHRACATINI YÜZDE 26 ARTTIRARAK 620 MİLYON DOLARA ULAŞTI VE ÜZERİNDEKİ KARA BULUTLARI DAĞITTI.

Doğal taş sektörü, 2021 yılının ikinci yarısında covid-19 aşısının yaygınlaşmasıyla dünya ticaretinde daha da hareketlenme bekliyor ve 2021 yılı sonunda ihracatını 2 milyar doların üstüne taşımayı hedefliyor.

Renk ve desen zenginliğiyle moda olan taşları anında dünya pazarlarına sunma şansına sahip olan Türk doğal taş sektörü 2021 yılının Ocak – Nisan döneminde isteyene işlenmiş, isteyene blok mermer satarak her iki grupta da ihracatını arttırmayı başardı.

Türkiye’nin 2020 yılının Ocak – Nisan döneminde 173 milyon dolar olan blok mermer ihracatı, 2021 yılının aynı döneminde yüzde 42’lik artışla 246 milyon dolara yükseldi. Türkiye’nin blok mermer ihracatında Çin 196 milyon dolarlık tutarla aslan payını aldı.

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya

2021 yılının Ocak – Nisan döneminde Türkiye’nin işlenmiş ürün ihracatı yüzde 17’lik artışla 320 milyon dolardan 374 milyon dolara çıktı. 135 milyon dolarlık Türk doğal taşı talebinde bulunan Amerika Birleşik Devletleri işlenmiş mermer talebinde ilk sıranın sahibi oldu.

Türk doğal taş sektörü, blok mermer ihracatında doğuya yönelirken, işlenmiş ürün ihracatında yönünü batıya döndü.

Türkiye’nin doğal taş sektöründe dünya rezervlerinin üçte birine sahip olma avantajı yanında, renk ve desen zenginliğine sahip olduğunu dile getiren Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, bu sayede her türlü talebe cevap verebildiklerinin altını çizdi.

KAYA: “2021 YILI SONU HEDEFİMİZ 2 MİLYAR DOLARI AŞMAK”

Pandeminin yaralarını sardıklarını anlatan EMİB Başkanı Kaya, “2021 yılı Ocak-Nisan döneminde 620 milyon dolar ihracat gurur verici. Sektörümüz her krizden olduğu gibi pandem krizinden de inadına üretim, inadına ihracat sloganıyla hareket ederek kurtuldu. Konteyner ve navlun fiyatlarındaki büyük artışlara rağmen elde edilen bu ihracat rakamları nedeniyle sektörümüzdeki tüm ihracatçılarımızı kutluyorum. Konteyner bulamadıkları için 1, 5-2 aydır ürünleri depolarında bekleyen ihracatçılarımız var. Konteyner krizi olmasaydı ihracatımız 700-750 milyon dolar aralığına çıkabilirdi. 2021 yılının ikinci yarısında aşılama oranlarının yükselmesi ve konteyner krizinin çözülmesiyle doğal taş ihracatında 2 milyar doları aşacağımıza inanıyoruz” diye konuştu.

DOĞAL TAŞ SEKTÖRÜ AĞUSTOS AYINDA MARBLE FUARI’NA HAZIRLANIYOR

Pandemi nedeniyle 2020 yılında dünya genelindeki büyük doğal taş fuarlarının hiçbiri düzenlenememişti. Dünya’nın ikinci büyük fuarı kabul edilen İzmir Marble Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı 25-28 Ağustos 2021 tarihlerinde dünyanın dört bir tarafından ithalatçıları ağırlamaya hazırlanıyor.

İzmir Marble Fuarı’nı Türk doğal taş sektörünün bayramı olarak nitelendiren Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, sektör olarak Marble Fuarı’ndan azami faydayı sağlamak için çaba göstereceklerini sözlerine ekledi.

EMİB 219 MİLYON DOLARLIK DOĞAL TAŞ İHRACATIYLA ZİRVEDE YER ALDI

Türkiye’nin doğal taş ihracatı 2021 yılının Ocak – Nisan döneminde yüzde 26’lık artışla 493 milyon dolardan, 620 milyon dolara çıkarken, Ege Maden İhracatçıları Birliği gerçekleştirdiği 219 milyon dolarlık doğal taş ihracatıyla en fazla doğal taş ihraç eden birlik konumunu korudu.

Türkiye’nin en çok doğal taş ihraç ettiği ülkelerin başında 196 milyon dolarlık tutarla Çin yer aldı. 2020 yılının Ocak – Nisan döneminde 139, 5 milyon dolarlık Türk doğal taşı ithal eden Çin’e, 2021 yılının 4 aylık döneminde doğaltaş ihracatımız yüzde 41 artış kaydetti.

İşlenmiş Türk taşını en çok tercih eden ABD, 135, 8 milyon dolarlık Türk doğal taşı ithal ederek zirve ortağı oldu. Fransa, 33, 2 milyon dolarlık Türk doğal taşı ithalatıyla listede üçüncü sıraya adını yazdırdı. İsrail, Irak, Hindistan, Almanya, Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Libya en çok doğal taş ihraç ettiğimiz diğer ülkeler oldu. Türkiye, 2021 yılında 151 ülkeye doğal taş ihraç etmeyi başardı.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

scroll to top