TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ GENEL MÜDÜRÜ VE GÜBRETAŞ MADEN YATIRIMLARI YÖNETİM KURULU BAŞKANI FAHRETTİN POYRAZ, GEÇEN YIL, GÜBRETAŞ‘IN BİLECİK‘İN SÖĞÜT İLÇESİNDEKİ MADEN SAHASINDA 3.5 MİLYON ONSLUK, 6.5 MİLYAR DOLAR DEĞERİNDE ALTIN REZERVİNİN BULUNDUĞU ALANDA İNCELEMELERDE BULUNDU. FAHRETTİN POYRAZ, “İLK ALTIN KÜLÇEMİZİ 2022 SONUNDA DÖKECEĞİZ” DEDİ.
Poyraz, 2022 yılı içinde maden işletme faaliyetleri ile birlikte ilk faz tesis kurulumunu gerçekleştirileceklerini söyledi. 2022 yılının sonunda altın külçesini döküp Türk ekonomisine kazandırmak istediklerini anlatan Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü ve Gübretaş Maden Yatırımları Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Poyraz, “Şu anda Gübretaş Maden Yatırımları’nın altın madeni ruhsat sahasındayız. Burada aynı anda birkaç çalışmayı birden yapıyoruz. Bir taraftan projelendirme çalışmaları yapıldı ve tamamlandı. İnşallah biz önümüzdeki birkaç haftalık dönem zarfında ÇED raporu Bakan beyin onayına geldikten sonra da çalışmalarımızı hızlandıracağız.”
“YILLIK ÜRETİM HEDEFİ 7 TON”
Bilecek’in Söğüt ilçesinde, yaklaşık 7 ton altın üreteceklerini belirten Fahrettin Poyraz, “Daha önce zaten belli ortamlarda paylaşmıştık buradaki 1’inci faz, 2’nci faz ve 3’üncü fazdaki yatırımlarımızı tamamlayarak tam kapasite çalışmaya başladığımızda 7 ton civarında altın üretimi yapmayı hedefliyoruz. 2022 yılı içinde ilk faz tesisin kurulumunu tamamladıktan sonra beraberinde maden işleme çalışmalarını yapıp 2022 yılının sonu itibariyle de ilk altın külçemizi döküp Türk ekonomisine kazandırmak istiyoruz. Türkiye’de 2020 rakamlarıyla yıllık 42 ton civarında bir altın üretimi olduğunu düşünürsek o zaman biz buradaki üretim ile yüzde 15 gibi katkı sağlamış olacağız” dedi.
“TÜRK EKONOMİSİNE ÇOK CİDDİ KATKI SAĞLAYACAK”
Poyraz, hedeflerinin bir taraftan tesisin kurulumunu devam ettirirken, bir taraftan maden işleme çalışmalarını yapmak olduğunu anlatarak, “Üç faza ayırdığımız bu tesisin kurulumunda ilk fazının zaten şu anda makine, ekipman siparişlerinin bir kısmı verildi. Yılbaşı gibi ilk fazın makine ekipmanlarının tamamı gelip, inşaat faaliyetlerine başlanacak. Bizim açımızdan buranın ayrı bir önemi var. Çünkü şirketimiz Gübretaş iştiraki ve Gübretaş şu anda tarım sektöründe de Türkiye’nin en önemli aktörlerinden, burada elde edilecek olan değer, bunun Gübretaş’a aktarımı sonrasında Gübretaş ile yapacağımız yatırımlar, Gübretaş ile birlikte Tarım Kredi olarak ciddi bir imkana kavuşmuş olacağız. Bu çalışmaların Tarım Kredi’ye ve Türk çiftçisine, tarım ekonomisine yansımasıyla Türkiye ekonomisine çok ciddi katkılar sağlamayı hedefliyoruz. İnşallah önümüzdeki dönem de bizim için önemli bir kaldıraç olacak burası, bununla beraber Tarım Kredi Kooperatifleri ve iştirakleri olarak Türk çiftçisine buradaki kaynağı inşallah ziyadesiyle yansıtma gayreti içinde olacağız” açıklamalarında bulundu.
“2022 SONUNA KADAR ÜRETİME GEÇMEYİ HEDEFLİYORUZ”
Yatırımın ilk aşamasının 2022 yılı içerisinde tamamlamayı hedeflediklerini söyleyen Gübretaş Maden Yatırımları Genel Müdürü Halit Semih Demircan, “Şu anda bulunduğumuz yer, ‘Söğüt Altın Madeni’ projemizde Akbaştepe ve Korudanlık maden sahalarının yer aldığı cevher zenginleştirme tesislerinin ve maden işletme sahaların yer alacağı bölgedir. Söz konusu projemiz için planladığımız gibi ÇED olumlu belgesi ve diğer izin süreçlerimizi de kısa sürede tamamladıktan sonra kısa zamanda tesis inşaat faaliyetlerine başlayarak 2022 yılı sonuna kadar altın üretimini gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Mühendislik çalışmaları ve ekipman tedarik çalışmalarını da yapmış bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.