NASA, 50 yıl sonra Ay’da madencilik faaliyetlerine başlıyor

NASA; Ağustos 2023’te, Ay’a sondaj makinesi göndererek 2032 yılına kadar su, demir ve nadir metaller gibi kaynakları çıkarmak için işleme tesisi kuruyor. Uzay ajansı, büyük ölçekli Ay regolit madenciliği kurmak için tüm imkanlarını seferber ediyor.

Önceki araştırmalar, Ay’ın gölgeli bölgelerde saklı buzlu su rezervuarlarından (roket yakıtı yapmak için kullanılabilir) ve değerli metaller-minerallerden yararlanılabilecek doğal kaynaklar içerdiğini gösteriyor. 2022 yılında Çin, Ay’dan nükleer füzyon için faydalı olabilecek Helyum-3 içerdiğini iddia ettiği yeni bir mineral türünü keşfederek dünyaya getirdi.

Ay ekonomisi doğuyor

Dünya Madencilik Kongresi’nde konuşan NASA’nın Johnston Uzay Merkezi’nde roket bilimci olarak görev yapan Gerald Sanders, NASA’nın önümüzdeki 10 yıl içinde “potansiyel kaynakları ölçmek” için Ay madenciliği planlarını açıkladı. Sanders, NASA’nın planları arasında Ay’da astronotların kullanabileceği su gibi kaynaklarını toplanması ve daha sonra ticari çıkarlara hizmet edebilecek nadir elementlere doğru genişlemesi olduğunu söyledi. Bu işlem, gelecekteki bir Ay ekonomisinin doğmasına yardımcı olacak. Ticari roket şirketlerinin, yakıt veya oksijen üretimi amacıyla Ay’ın kaynaklarından faydalanmak isteyen ilk müşteriler olma potansiyelleri de bulunuyor. Sanders, NASA’nın Ay’da mevcut kaynakları ölçerek ticari yatırımları çekebileceğini ve ticari fırsatları geliştirebileceğini duyurdu.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

scroll to top