MTA, metal ve kömür madeni arama çalışmalarını hızlandırıyor

2024 yılında doğrudan arama projelerine 1,2 milyar lira bütçe ayrıldığını belirten Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürü Vedat Yanık, ilk olarak yıl içerisinde Sinop-Boyabat Metalik Maden Aramaları ve Muş Kömür Aramaları projelerini tamamlamayı planladıklarını ifade etti.

2024 Yılı Yatırım Programı’nda MTA’ya Maden ve Jeotermal Kaynak Arama ve Araştırmaları Projesi kapsamında doğrudan arama projeleri için ayrılan bütçenin toplam 1 milyar 245 milyon 980 bin lira kaynak ayrıldı.

Ayrılan bütçe ile devam eden projelerin sonuçlandırılması hedefleniyor

Türkiye’nin maden kaynaklarını ortaya çıkarmak ve madenciliğe altyapı verileri üretmek üzere projeler hazırladıklarını ifade eden eden Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürü Vedat Yanık, Türkiye genelinde maden arama çalışmalarının, alanında uzman ekipler tarafından yapıldığını ifade ederek, 2024 yılında ayrılan kaynak ile ilk olarak Sinop-Boyabat Metalik Maden Aramaları ve Muş Kömür Aramaları projelerini tamamlamayı planladıklarını söyledi.

MTA, metal ve kömür madeni arama çalışmalarını hızlandırıyor

Kritik ham maddeler analizler sonrasında değerlendiriliyor

Yıl içerisindeki projelerin ABD, Çin, Rusya gibi ülkeler ve AB tarafından kritik hammadde olarak değerlendirilen bakır, alüminyum, grafit, nadir toprak elementleri gibi hammaddeler özelinde hazırlandığına değinen Vedat Yanık, “Ekiplerimiz ilgili bölgelerde arazi çalışmaları gerçekleştirecek, bölgenin jeolojik yapısını ve oluşabilecek madenlerin sistemlerini araştıracak, uygun görülen alanlarda sondajlı arama faaliyetleri gerçekleştirecekler. Arazi ve laboratuvar ortamında çeşitli analizler gerçekleştirilerek bölgede cevherleşmenin olup olmadığı detaylı incelemeler ile araştırılacak” dedi.

MTA için yılın projesi “Türkiye Metalojeni Haritası”

MTA’nın “Yılın Projesi” olarak nitelendirebilen Türkiye Metalojeni Haritası hakkında detaylı bilgiler paylaşan Yanık, Bu proje ile Türkiye’de bilinen tüm maden yataklarının güncel teknolojiler ve coğrafi bilgi sistemleri yardımıyla dijital ortama aktarılmasının amaçlandığını ve bu sayede Türkiye’nin maden yataklarının tek bir harita üzerinde gösterilebilmesinin mümkün hale geleceğini vurguladı. Ayrıca projenin, havza/kuşak madenciliğinin de önünü açacağını da sözlerine ekleyen Yanık, Türkiye Metalojeni Haritasının ekonomik ve zaman yönetimi açısından da Türkiye’deki madencilik faaliyetlerine büyük bir katkı sunmasının beklendiğini ifade etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

scroll to top