Ekskavatör ve kaya kamyonları, maden ocaklarının vazgeçilmez ekipmanları arasında yer alıyor. Özellikle ekskavatörlere hemen hemen her açık maden işletmesinde ihtiyaç duyuluyor. Bu kapsamda önde gelen ekskavatör ve kaya kamyonu markaları da pazardaki talepleri karşılamak için farklı özelliklere sahip ürünlerini müşterilerine sunuyor. Maden ve Ocak Teknolojileri olarak Türkiye’de maden grubunda en çok tercih edilen ekskavatör ile kaya kamyonu modellerinin teknik özelliklerini ve tercih edilme nedenlerini mercek altına aldık.
CAT 374F L
2018 yılında Türkiye’de maden sınıfında en çok tercih edilen 75 ton sınıfında CAT’in sunduğu 374F L paletli ekskavatörü oldu. Üretim miktarını artırmak, operasyon ve işletme maliyetlerinizi azaltmak için tasarlanan 374F L, aynı zamanda ocaklarda ve maden sahalarındaki performansı, yakıt verimliliğini ve güvenilirliği ile ön plana çıkıyor. Cat C15 Acert Tier 3 motor ile bir önceki seriye göre aynı yüksek üretime ek olarak yüzde 28 daha az yakıt tüketimi gösteriyor. Sunulan farklı güç modları ile müşterilerinin ihtiyacı olan gücü operatörün kolay bir şekilde yönetmesini sağlıyor.
CAT, ek olarak uydu takip sistemi sayesinde de 374F L performansı optimize etmek için konum, saat, rölanti süresi, yakıt tüketimi eş zamanlı saha ekibine ve operatöre bildiriyor. Verilen değerler ile maliyet ve üretim hesaplaması kolaylık yapılabilmesinin yanı sıra ayrıca oluşabilecek arıza kodları, operatöre ve saha ekibine önceden bildirildiğinden, hızlı bir aksiyon alınmasına ve olası yüksek maliyetten kurtarıyor. CAT Connect Teknoloji çözümleri 374F L model ekskavatörü çok hızlı bir şekilde uyarlanabilir ve bu sayede üretiminizi arttırabilir, işletme maliyetlerinizi de oldukça azaltabiliyorsunuz. 2D ve 3D kazı kontrol destek sistemi, kantar sistemi F serisi 75 tonluk CAT iş makinelerinde rahatlıkla uygulanabiliyor.
CAT 374F L birçok bakım kolaylığı sunuyor. Gres noktaları ve sıvı tapaları gibi rutin bakım öğelerine zemin seviyesinden kolayca erişilebiliyor. Yan yana konumlandırılmış soğutma sistemi temizlemeyi kolaylaştırdığı gibi birden çok S∙O∙S portu ve basınç tanı tapaları ile bakımdan kaynaklanan zaman kaybının önlemesini sağlıyor. Cat, operatör konforuna verdiği önemle ön plana çıkıyor. Bu bağlamda kullanım kolaylığı sunan kumanda kolu konsolları, daha sessiz kabin, ayarlanabilir koltuklar, havalı süspansiyon, LCD monitör ve ısıtma ve soğutma sistemi gibi özellikleri barındırıyor. Ataşman kontrol seçeneği, 20 ataşmana kadar basınç ve akım değerlerini anımsayarak çalışma süresini arttırır.
CAT 374F L’ dayanıklılığı ile de oldukça iddialı. Bomlar ve stikler, uzun süre hizmet verecek biçimde üretilen 374F L, çok plakalı, döküm ve dövme malzemeden üretilen kutu kesitli yapılar zorlu aplikasyonlarda uzun ve yüksek performans sunar. Palet pabuçları, bağlantılar, kasnaklar ve nihai tahrikler yüksek çekme dayanımlı çelikten üretilmiş. Bu sayede tonlarca malzemeyi gün boyunca büyük bir hız, ekstra sökü gücü ve ekstra verimlilikle taşımınıza imkan tanıyabiliyor.
CAT 770G kaya kamyonu
2018 yılında Caterpillar’ın en çok tercih edilen kaya kamyonu modeli CAT 770G oldu. 1963 yılında Caterpillar, madencilik ve ağır inşaat sektörlerinin zorlayıcı koşullarında yüksek performans ile çalışabilecek, devrim niteliğindeki kaya kamyonlarını piyasaya sürmüştü. CAT 770G, modelinde her türlü zor zemin şartlarında bile işinizi sürdürmenize yardımcı olan, geliştirilmiş bir çekiş kumanda sistemi bulunuyor. CAT 770G kaya kamyonları yeni teknolojiler sayesinde yakıt tüketimi konusunda oldukça tasarruflu olması ile dikkat çekiyor. Ayrıca, otomobil kalitesinde vites değiştirme, gürültü azaltma ve kabin güncellemeleriyle müşterilere, sınıfının en iyi iddialı deneyimlerinden birini sunuyor. 770G’nin performansını ve yükünü korumak için, tork konvertörünü şanzıman kullanılıyor. Diğer G serisi kamyonlar gibi, bu şanzıman da son derece yumuşak bir sürüş sağlayan ve izin veren bir strateji olan APECS tarafından yönetiliyor. Performans ve hız için vites değiştirme noktalarında taşıma gücü. Hızlı ve duyarlı teslim etmenin yanı sıra, APECS uzun ömür güvenilirliği için debriyaj basınçlarını yönetiyor. 7. viteste çalışan Cat güç aktarma sistemi parçaları ile 770G, 79.2 km / sa (49.2 mph) hıza sahip.
ENKA
Hitachi EX3500 ve EX5600 eksavatörleri
Enka Pazarlama, yeraltı kaynaklarının ülkelerin gelişmesi ve refahı için çok önemli hale geldiği günümüzde Hitachi’nin maden grubu ekskavatörleri ile maden sektöründe oldukça iddialı. Özellikle 2000 senesinden itibaren başlayan madencilik furyası bugün birçok yatırımcının dikkatini çekiyor. Türk yatırımcılar, gelişen maden pazarı sayesinde daha çok cesaretlenmiş, gerek yurt içi, gerek yurt dışı pazarında değer gören madenlerin ekonomiye kazandırılması için daha kararlı ve girişken adımlar atıyor. Sektörde altın madenciliği ile belli bir cazibe oluşturuldu, sonrasında krom, gümüş, bakır gibi popüler madenlerin çıkarılması hız kazandı. Ardından kazanılan bu tecrübeler ile klasik küçük – orta boy iş makineleri ve bunlarla eşleştirilen on road serisi kamyonlarla yapılan kömür dekapaj işleri hedef alınarak Türkiye’nin büyümeye çalıştığı enerji pazarında daha büyük işlerin gerçekleşmesinin önü açıldı. Bu kapsamda Enka Pazarlama tarafından başta altın madeni olmak üzere yurt dışından Türkiye’ye gelen yabancı yatırımcıya 2 adet dizel motorlu EX3500 şovel ekskavatör, 1 adet elektrik motorlu EX5600AC model şovel ekskavatör satıldı. Bu makinelerin en önemli özelliği ise EX3500 modelinin 22 m3, EX5600 modelinin ise 30 m3 alttan açılır kepçesiyle dikkat çekmesidir. Bunun yanı sıra termik santral çalıştıran yerli girişimci firma tarafından santral maden sahasında kullanılmak üzere Hitachi’nin 1 adet EX5600 AC ekskavatörü tercih edildi. Özellikle altın gibi selektif madencilik yapılan bir işin ardından sürekli kazı ve aksiyon gerektiren kömür dekapajında çalışan EX5600 serisi, performansı ile dikkat çekiyor. 600 ton ağırlık, 30 m3 kepçe kapasiteli şovelin çalışma esnasında yaktığı elektrik yaklaşık 1.100 kw /saat. Ayrıca EX5600 serisi yılda yaklaşık 7 milyon metreküp hafriyatı tek başına yapabiliyor.
Hitachi EH3500 AC ve EH4000 AC kaya kamyonları
Kaya kamyonu deyince aklımıza gelen ilk markalardan biri olan Hitachi, Enka Pazarlama’nın distribütörlüğünde ekskavatörde olduğu kadar kaya kamyonunda da iddialı. Altın madeni için yurt dışından Türkiye’ye gelen yabancı yatırımcıya 2 adet dizel motorlu EX3500 şovel ekskavatör, ardından elektrik motorlu EX5600AC model şovel ekskavatör satışı yapan Enka Pazarlama, aynı firmaya 10 adet EH4000 AC, elektrikli kamyon satışı da gerçekleştirdi. EH4000 AC serisi kamyonun kendi ağırlığı dahil 400 ton ağırlığı taşıma kabiliyeti bulunuyor. Kendi alanında oldukça iddialı olan kanıtlanmış EH4000 AC kaya kamyonu, gelişmiş IGBT AC Sürücü sistemi ile dikkat çekiyor. EH4000 AC, güvenilirlik, dayanıklılık ve dünyadaki teknolojik olarak en gelişmiş kaya kamyonu modelleri arasında gösteriliyor. Hitachi’nin bir diğer kaya kamyonu olan EH3500 AC elektrikli kaya kamyonu ise özellikle kömür madenlerindeki başarısı ile ön plana çıkıyor. 350 ton yüklü ağırlığı olan bu kamyonlar 115 metreküp damper kapasitesine sahip ve saatte 85 litre yakıt performansı ile dikkat çekiyor. EH3500 AC serisinin motor gücü 1491 KW olarak biliniyor.
Komatsu
Komatsu PC850 hidrolik ekskavatör
Müşterilerine maden, büyük, orta ve küçük boyutlu olmak üzere 4 ayrı kategoride ürün sunan Temsa İş Makinaları, Maden sektöründe Komatsu’nun tasarımında operatör ve çevresi için güvenlik ve emniyeti ön planda tuttuğu hidrolik ekskavatörü PC850 2018 yılının maden grubunda en çok tercih edilen ekskavatörü oldu.
Komatsu PC850, yüksek performanslı ve aynı zamanda motor gücünden veya makinenin üretkenliğinden taviz vermeksizin düşük emisyon salınımına sahip çevre dostu bir ekskavatör olarak ön plana çıkıyor. Elektronik kontrollü ve değişken hızlı fanı sayesinde yakıt tüketimi son derece düşük olan PC850, düşük ses seviyesi ile de ek konfor sunuyor. Makinenin ekonomi modu kullanımında, en düşük yakıt tüketimi ile yüksek performans alabilmek mümkün. Üstelik gereksiz yakıt tüketimini önlemek için motor 5 dakika veya daha uzun süre rölantide çalıştığı takdirde, rölanti uyarısı vererek yakıt tasarrufunu amaçlayan bir sistem de mevcut. Ağır kaldırma modu sayesinde kaya ile çalışırken veya ağır kaldırma uygulamalarında kaldırma kuvveti %10 artarken, tek dokunmalı maksimum güç fonksiyonu ile de yaklaşık 8.5 saniye süreyle kazma kuvveti arttırılabiliyor. PC850 model Komatsu hidrolik ekskavatörlerimiz ayrıca çabuk geri dönüş hidrolik devresi ile arm boşaltma çalışmasında, yağın bir kısmını hidrolik tanka geri göndererek, hidrolik basınç kaybını azaltıyor. İlave olarak armı hareket ettirdiği iki silindir ile daha seri çalışarak daha fazla sayıda yükleme ve üretim yapılmasına olanak sağlıyor. Ayrıca yüksek çekiş gücü ve döndürme kuvveti ile eğimli arazide hareket kabiliyetine sahip. Bomun çalışırken maruz kaldığı titreşimleri de otomatik olarak azaltmak üzere bir sarsıntı önleme valfi bulunuyor. Bu özelliği ile hem operatör daha az yoruluyor, hem titreşimden kaynaklanan dökülen malzeme miktarı azalmış oluyor. PC850 model Komatsu hidrolik ekskavatör müşterilerine yüksek seviyede üretkenliğin yanı sıra performans ve yakıt tasarrufu sağlıyor. Ayrıca kullanıcı dostu olan PC850, operatörün konforunu ve güvenliğini ön planda tutarak, yüksek performansta verimli çalışma ortamı sunuyor. PC850’nin model hidrolik ekskavatörler güvenli, konforlu ve tasarruflu oldukları için maden sektöründe tercih edildiğini ifade eden yetkililer, Ayrıca operatörler için sağladığı son teknoloji güvenlik önlemleri ile dikkat çekiyor. Her çalışma modu motor devri ile pompa çıkışını uygulamaya göre eşleştirmek üzere tasarlanan modelde, açık sistem hidrolik ana valfi ile ekipman performansı yapılan işe göre en üst seviyede muhafaza ediliyor.
Komatsu HD785-7 kaya kamyonu
Temsa İş Makinaları’nın maden grubunda en çok tercih edilen kaya kamyonu HD785-7 oldu.
HD785-7 model Komatsu kaya kamyonu, yüksek performanslı Komatsu SAA12V140E-3 motor kullanılıyor. Bu motor, ton başına yüksek beygir gücü ile daha seri hızlanma ve daha yüksek yürüyüş hızı sağlıyor. Değişken beygir gücü kontrol sistemi ile makinenin yüklü olup olmadığı algılanarak optimum beygirgücü çıkış modu seçiliyor ve böylece hem yüksek verimlilik hem de düşük yakıt tüketimi sağlanıyor. Komatsu HD785-7 model kaya kamyonlarının şanzımanı 7 ileri ve 2 geri hız vitesli olarak tasarlanmış. Tüm ileri vitesler için tam otomatik kontrol sistemi bulunuyor ve aşırı yakıt tüketimini önlemek için yürüyüş hızına ve motor devrine göre en uygun vites otomatik olarak seçiliyor. Muhtelif çalışma koşullarını karşılamak için, iki geri vites modu da mevcut. Ayrıca geri viteste aynı ileri viteste olduğu gibi bir lockup kavraması bulunuyor. Bu da makinenin geri viteste herhangi bir hararet endişesi taşımadan kullanılmasını sağlıyor. Sistemdeki 4-teker retarderi, yavaşlatma frenini dört tekerin tamamına tatbik etmeye ve yavaşlatma kuvvetini dört teker arasında paylaştırmaya yarıyor. Bu da lastik kilitleme olasılığını azaltırken, retarder kapasitesinin efektif kullanılmasını ve yokuş aşağı düzgün ve rahat bir iniş yapılmasını sağlıyor. Otomatik frenleme hızı kontrolü (ARSC) ise operatörün yokuş aşağı inişlerde yürüyüş hızını ayarlamasını ve sabit bir hızla inmesine yardımcı oluyor. Bu da operatörün tamamıyla direksiyona konsantre olmasını sağlıyor. Ayrıca, retarder soğutma yağının sıcaklığı sürekli izleniyor ve gerektiği takdirde hız otomatik olarak düşürülüyor. Bunlara ek olarak bu modelde motorun ısıtılmasını, kabinin soğutulmasını ve ısıtılmasını çabuklaştıran otomatik rölanti ayarlama sistemi de bulunuyor. HD785-7 ekstra uzun dingil açıklığı, geniş iz genişliği ve istisnai bir şekilde alçak ağırlık merkezi sayesinde, bozuk zeminlerde bile mükemmel bir sürüş konforu sunarken, yükü daha yüksek hızda taşıyarak üretim artışı sağlıyor.
Komatsu’nun her modelinde olduğu gibi bu modeli de şoför ve çevresi için güvenlik ve emniyeti ön planda tutuyor. Ergonomik tasarımı ve sessiz çalışma ortamı sağlaması ile şoför konforunu arttıran özelliklere de sahip olan HD785-7, seçilebilir çalışma modlarıyla daha verimli ve daha tasarruflu çalışma imkanı sunuyor. Teknik özellikleri ile yakıt tasarrufu sağlarlarken gereksiz yakıt tüketimini önlemek için, motorun rölantide çalıştığı konusunda uyaran sistemi de mevcut. Tüm bu özellikleri ile HD785-7 tercih müşterilerimiz, yüksek üretim verimliliğini düşük bakım giderleri ile elde ediyorlar.
VOLVO
Volvo EC750EL Paletli ekskavatör
Ascendum Makina’nın distribütörlüğünü üstlendiği Volvo iş makinelerinin maden grubunda en çok tercih edilen ekskavatörü 75 ton sınıfındaki EC750EL paletli ekskavatörü oldu. Volvo’nun 75 tonluk ekskavatörü EC750EL, her türlü zorlu maden uygulamasında daha yüksek kapasitede çalışmak için oldukça iddialı bir güç ve denge kombinasyonu sunuyor. Markanın Tier 4 final uyumlu D16J motoruyla güçlendirilen ağır tonaj ekskavatörü EC750EL, maksimum verimlilik ve kazanç için son derece hassas bir çalışma sağlayan 374 kW/502 hp’lik artırılmış motor beygir gücü üretiyor. Daha verimli ve yakıt tasarruflu bir çalışma için, yeni elektro kontrol pozitif hidrolik sistem, mutlak kontrolü operatörün ellerine bırakıyor. Akıllı teknolojiden yararlanan kullanımı kolay sistem, talep üzerine akışı kontrol ediyor ve hidrolik devredeki iç kesintileri azaltıyor. E serisi paletli ekskavatörler bir önceki model olan C serisinden daha fazla çalışma basıncı ve hidrolik akışa sahip. EC750EL modeli Volvo’nun eşsiz entegre çalışma modu sistemi ile ideal yakıt verimliliği ve makine performansına ulaşmanızı sağlıyor. Verimliliği en üst düzeye çıkaran sistem, operatörlerin I (Rölanti), F (Hafif), G (Genel) ve H (Ağır) seçeneklerinden birini seçerek mevcut iş için en iyi çalışma modunu seçmelerini sağlıyor. Ayrıca çok daha hızlı çalışma yapabilmek için PMax modu da EC750EL’de mevcut. Yeni nesil, yüksek tonajlı E serisi paletli ekskavatör EC750EL, uzun çalışma ömrü, üstün performans, yüksek güç ve lider yakıt verimliliği sağlamak için tasarlandı. Özellikle taş ocakları, mermer ocakları ve her türlü değerli maden çıkaran ocaklar ile ağır dekapaj uygulamalarında kullanabilen EC750EL üstün Volvo mühendisliği ile donatıldı. Sahip olduğu Volvo motor, yeni nesil pozitif hidrolik sistem, güçlendirilmiş bom-arm ve alt-üst ana şase ile zorlu maden sahalarında üretim hedeflerine kolayca ulaşılmasını sağlar. Yüksek üretimi minimum yakıt tüketimi ile sağlayan EC750EL bu özellikleri ile işletme maliyetlerini azaltıyor.
Volvo’nun madencilik sektöründe en çok tercih edilen rijit kamyon modeli Volvo R100E oldu. Volvo CE, maden kamyonu alanında yaptığı yatırım sonunca özellikle maden kamyonun alanındaki ürün gamını da genişletti. Ascendum Makina’nın Türkiye distribütörü olduğu Volvo CE’nin, rijit kamyon sınıfındaki en önemli modellerinden biri R100E’dir. Volvo’nun ürün gamındaki en büyük rijit kamyon olan R100E, ocaklardaki üretim hedeflerine daha hızlı şekilde ulaşmayı sağlıyor. Güç ve performansın kombinasyonunu sunan, 95 ton taşıma kapasiteli R100E saat başına daha fazla yük (ton) taşırken çok az yakıt tüketmesi ile de diikat çekiyor. Düşük bir ağırlık merkezine sahip olan R100E, sağlam bir denge sağlamak için tasarlandı. Üstün makine dengesi için hassas süspansiyon ve direksiyon geometrisi ile uyumlu çalışan ve şasi sayesinde zorlu koşullarda oldukça iddialı bir performans sağlıyor. Volvo Rijit Kamyon serisinin amiral gemisi olan R100E, yüksek performans ve üretkenliğin yanı sıra düşük satın alma maliyeti ve geniş Volvo servis ağı ile avantaj sağlıyor. Bunun yanı sıra, yeni V şekilli gövdesi ile dikkat çeken bu model; yüksek motor gücü, yüksek taşıma kapasitesi, akıllı hidrolik sistemi, araç üstü ekipman sistemleri (takip, tartım vs.), tam otomatik 6 ileri ve 1 geri adaptif vites değişimli şanzımanı ve konforlu operatör mahaliyle piyasaya sunuluyor.