TÜRKİYE EKONOMİSİNE 40 MİLYAR DOLARLIK BİR KATMA DEĞER OLUŞTURAN MADENCİLİK SEKTÖRÜ, EKONOMİNİN GELİŞMESİNDEKİ EN ÖNEMLİ SEKTÖRLERİN BAŞINDA GELİYOR. İSTANBUL MADEN İHRACATÇILARI BİRLİĞİ (İMİB) YÖNETİM KURULU BAŞKANI AYDIN DİNÇER, “2021 EKİM AYINDA 466,2 MİLYON DOLARLIK İHRACAT YAPARAK, BU YILKİ BEKLENTİLERİMİZİ BÜYÜK ORANDA KARŞILADIK” DEDİ.
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) 200’e yakın ülkeye maden ihracatı gerçekleştirerek, önemli başarılara imza atıyor. Yapılan ihracat çalışmaları ile Türkiye’de çıkarılan madenleri dünyaya tanıtarak ekonomiye katkı sağlayan İMİB, 4 bin 500 üyesiyle sektöre yön veriyor. 2021 yılının sektördeki beklentileri karşılandığını belirten İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, 2021 yılı madencilik sektörü hakkında bilgiler vererek, sektörün hedeflerini Maden Ocak Teknolojileri Dergisi’ne anlattı.
2021, MADEN SEKTÖRÜ İÇİN NASIL BİR YIL OLDU?
İMİB olarak ihracatımızdaki artış, geçtiğimiz yıla oranla beklediğimiz gibi devam ediyor. Fakat üretimde sürdürülebilirlik riski halen var. Konuyla ilgili durumu takip ediyor, aşılması için girişimlerde bulunuyoruz. Tüm sektörlere hammadde kaynağı olmasıyla oldukça kritik bir konumda bulunan madencilik sektörü, sürdürülebilir bir üretim zeminine kavuştuğunda ekonomimize daha fazla katkı sağlayacak. Özellikle normalleşme adımları, aşı uygulamalarının hız kazanması ve fiziki fuarların başlaması da sektörümüze olumlu yansımaya başladı. Her zaman lider pazarlarımızdaki etkinliğimizi artırmak ve yeni pazarlarda var olmak için İMİB olarak faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bu kapsamda sektörel ticaret heyetlerimize devam ediyoruz. Düzenlediğimiz web konferanslar ile doğal taşımızın tanıtımını yapıyoruz. Bu sayede yeni pazarlara giriş yapacağımızı öngörüyoruz. Bu noktada 2021 yılının beklentilerimizi büyük oranda karşıladığını söyleyebilirim.
MADEN SEKTÖRÜNDE BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE NE KADARLIK BİR ARTIŞ YAŞANDI?
Türkiye ekonomisine dolaylı yoldan 40 milyar dolarlık katkı sağlayan madencilik sektöründe, 2021 Ekim ayında 466,2 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Geçen yılın aynı ayına göre ihracatta yaşanan değer artışı ise yüzde 18,3 olarak gerçekleşti. 2021’in ilk 10 ayında 4,85 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren sektörümüz, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 44,47 artış yakaladı. Yılın 10 ayında metalik cevherler geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 71’lik bir artışı yakalayıp 1,77 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirerek ilk sıraya yerleşti. İkinci sırada yüzde 21,1’lik artış ve 1,04 milyar dolar ile işlenmiş doğal taş, üçüncü sırada yüzde 32’lik artış ile 890,7 milyon dolar ile endüstriyel mineraller yer aldı. Dördüncü sırada ise yüzde 29,2’lik artış ve 680,7 milyon dolar ile blok doğal taş ihracatı yer aldı. Bu maden gruplarını yüzde 122,5’lik artış ve 253,7 milyon dolarlık ihracat ile ferro alyajlar takip etti. Maden sektöründe Çin’e yapılan ihracatta geçen yılın aynı dönemine göre yaşanan büyüme ise yüzde 38,4 olarak gerçekleşti. Bu durum ABD’de yüzde 51,8, İspanya’da yüzde 37,1 olarak kayda geçti. 10 aylık dönemde doğal taş ihracatının ilk sırasında 528,4 milyon dolarla Çin yer aldı. İkinci sırada ise ABD yer alıyor ve bu ülkeye 381,6 milyon dolar değerinde doğal taş ihracatı yapıldı. ABD’den sonra 83,9 milyon dolarla Fransa, 77,7 milyon dolarla Irak ve 75,3 milyon dolarla İsrail yer alıyor.
MADEN 2021 FUARI’NDAN BEKLENTİLERİNİZ NELER?
Maden 2021 Fuarı’na İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) olarak bir “Info Stant” ile katılım sağlayacağız. Bunun yanı sıra Ticaret Bakanlığı ile birlikte yürüttüğümüz bir alım heyeti organizasyonu planlanıyor. Katılımcılar için öngörülen program; ikili görüşmeler, fuar stantlarının gezilmesi ve talep olması halinde üretim tesislerine yönelik ziyaretlerden oluşacak.
SEKTÖR BU YIL MARBLE FUARINI TAMAMLADI. BU FUARI NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?
Türk doğal taşının ihtişamını tüm dünyaya yaymak için her platformda organizasyonlarımıza devam ediyoruz. Tasarımcılara ilham veren ve önemli projelerde tercih edilen ürünlerimiz, dünyanın en önemli buluşma noktalarından biri olan “Marble İzmir Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı”, her sene olduğu gibi bu sene de tüm zenginliğiyle boy gösterdi. Geçtiğimiz yıl pandemi dolayısıyla ara verilen bu önemli organizasyon, sektörümüzün değerli oyuncularını bir araya getirip, güncel teknolojilerin sergilenmesi açısından da katma değer sağladı. Sektörün ihtiyaçlarını karşılayan ve güncel gelişmelerin detaylıca ele alındığı Türkiye’nin ihracat platformu, Marble İzmir’de tüm paydaşlarımızla birlikte verimli iş birliklerini hayata geçirdik. Önümüzdeki yıl da bunun devam etmesini temenni ediyoruz.
Uzun vadedeki prestijimiz için önem verdiğimiz değerlerden biri ise bu tür fuarlarda yapılan markalaşma çalışmaları oluyor. Burada yaptığımız çalışmaların en önemli getirisi ise süreç içinde birim fiyatımızın yukarı yöndeki yükselişi ve ürünlerimize olan talebin artması oluyor. Bunun yanı sıra doğal taşların mimari tasarım açısından ne derece önemli bir rol oynadığını gösterdiğimiz bu tip fuarlarda Türk mermer ve doğal taş sektörünü yakından tanıtmak için hem fuar alanı içerisinde hem de çevresinde çeşitli reklam ve tanıtım çalışmaları yapıyoruz. Bu sayede geniş bir hedef kitleye ulaşıyoruz. Ülkemizin marka algısını ileri seviyelere taşımak ve doğal taşımızı daha geniş pazarlarla buluşturmak için fuarlarda yaptığımız görüşmeler, uzun vadedeki prestijimiz için faydalı oluyor.
2022 YILINDA MADENCİLİK SEKTÖRÜNÜ NELER BEKLİYOR?
Bildiğiniz üzere gelişmiş ülkeler, uluslararası örgütler ve kamu-özel iş birlikleri sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda yeşil dönüşüme ivme kazandırıyor. Enerji sektörü özelinde ise kritik madenlerin önemi artıyor. Stratejik konumda bulunan nadir toprak elementlerine olan talebin önümüzdeki yıllarda mıknatıs üretimi, elektrikli araç ve savunma sanayisinde kullanılmasına paralel olarak artacağı öngörülüyor. Türkiye’de nadir toprak elementleri üretimi için bir pilot tesis kuruldu. Ayrıca geri dönüşümden nadir toprak elementleri üretimine yönelik Ar-Ge çalışmaları yürütülüyor. Bunun için de temiz enerji teknolojileri alanında kritik metaller ön plana çıkıyor. 2022 yılında sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşümün daha çok ön planda olmasını, bu yönde atılacak adımların daha yapıcı olacağına inanıyoruz.