Türkiye’de madencilik sektöründe faaliyet gösteren kamu kuruluşları için 47 proje kapsamında yaklaşık 106 milyar lira kaynak ayrıldı. Belirtilen ödeneğin 103 milyar 865 milyon liralık kısmı kamu iktisadi teşebbüsleri (KİT) yatırımlarına ayrıldı.
Yer altı doğal kaynaklarıyla dünyada önemli bir konumda bulunan Türkiye’de 2024 yılında kamu kurumları tarafından yürütülecek 12 bin 41 projeye 1 trilyon liranın üzerinde ödenek tahsis edildi. Madencilik sektörünün çalışmaları için ise ayrılan kaynak miktarı ise 47 proje için yaklaşık 106 milyar lira olarak belirlendi. Belirtilen ödeneğin 103 milyar 865 milyon liralık kısmı kamu iktisadi teşebbüsleri (KİT) yatırımlarına ayrıldı.
Tahsis edilen kaynaklar ile yeni projelere destek olunuyor
En fazla kaynak 99 milyar 815 milyon lirayla Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürlüğüne tahsis edildi. TPAO, yeni projeler için 46 milyar 766 milyon lira harcama yapmayı hedefliyor. Kurumun toplamda 10 projesi bulunuyor. Sektörde en fazla kaynak ayrılan ikinci kurum ise yerli kömür üretiminde Türkiye’nin en önemli kamu kuruluşu olan Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürlüğü oldu. TKİ’nin 6 projesi için 2 milyar 100 milyon lira kaynak tahsis edildi. Ayrıca Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğüne de 6 projesi için 2 milyar lira kaynak tahsis edildiği belirtiliyor. Yüksek proje sayısıyla dikkati çeken Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü 11 proje için çalışma yürütecek. Kuruma, projeleri için 1 milyar 600 milyon lira, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğüne ise 7 proje için 145 milyon lira kaynak verildi. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğüne de madencilik sektöründe bu yıl 4 proje için 250 milyon lira kaynak tahsis edildi. Elektrik Üretim AŞ Genel Müdürlüğü de madencilik sektöründe kaynak ayrılan kurumlar arasında yer aldı. 3 proje için kurum 100 milyon lira kaynak kullanacak.