EGE VE AKDENİZ BÖLGESİNİ YOĞUN ŞEKİLDE ETKİSİ ALTINA ALAN ORMAN YANGINLARINI SÖNDÜRMEKTEKİ GİZLİ KAHRAMANLARDAN BİRİ DE MADENCİLER OLDU. YANGIN SÖNDÜRME ÇALIŞMALARINA İŞ MAKİNELERİ, ARAZÖZLERİ VE PERSONELLERİYLE MÜDAHALE EDEN MADEN FİRMALARI TÜM İMKANLARINI SEFERBER ETTİ. MADEN SEKTÖRÜNÜN ÖNDE GELEN SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI TEMSİLCİLERİ, KATILDIKLARI MARBLE TOPLANTISINDA YANGIN KAPSAMINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR HAKKINDA BİLGİ VERDİLER.
İzmir’de düzenlenecek olan MARBLE 2021 öncesinde basın mensupları ile Zoom üzerinden biraraya gelen sektör temsilcileri, gelen soruları yanıtladılar. Toplantının sonunda gündeme gelen orman yangınları konusuna da değinen katılımcılar, yapılan çalışmalar ve destekler hakkında bilgi verdi. Türkiye Madenciler Derneği Başkanı (TMD) Ali Amiroğlu, yangının çıktığı ilk andan itibaren bölgedeki maden firmalarının yangında mücadele konusunda büyük çaba harcadıklarını ifade etti. Emiroğlu, “Doğal taş ve maden sektöründeki tüm firmalarımız makinelerini, arazözlerini, su tankerlerini gönderdi ve havuzlarını açtı ellerinden ne geliyorsa yaptılar” dedi.
TMD BAŞKANI; “DOĞAL TAŞ VE MADEN FİRMALARI ELLERİNDEN GELENİ YAPTI”
Bu ülkede yaşayan ve bu ülkeyi seven herkesin böyle bir felakete tepkisiz kalamayacağını söyleyen TMD Başkanı Ali Emiroğlu, “Doğal taş ve maden sektöründeki tüm firmalarımız makinelerini, arazözlerini, su tankerlerini gönderdi ve havuzlarını açtı ellerinden ne geliyorsa yaptılar. Bunların büyük bir çoğunluğu topluma göstermedik, çünkü bu bizim vatani görevimiz. Yangının başlangıcında yaptığımız yardımları ortaya çıkarmadık. Sadece başkanlar nezdinde bir takım paylaşımımız oldu. Yangın sürecinin başlangıcında bir komite oluşturduk. Bu komiteye TÜMMER, EİB, İMİB ve diğer sektörlerdeki sivil topluk kuruluşlarından katılımlar oldu. Hızla bütün yangın yerlerindeki belediyeler, valilikler, kaymakamlıklar, jandarma, itfaiye gibi doğru insanlarla iletişim kuruldu. Çok hızlı şekilde yangın hortumu, maske, EİB ve İMİB’den gelen desteklerle powerbankler, üyelerimizin katkılarıyla yanmaz eldivenler, yanmaz botlar temin edildi. Sonrasında yangın içinde savaşan insanların kullanması gereken malzemeler çok hızlı bir şekilde dağıtıldı. Şuan yine dağıtılmaya devam ediyor. Doğada yaşayan ve köylülere ait hayvanlara ilaçlar gönderiliyor. Veterinerler ve hayvan koruma teşkilatlarıyla irtibatlarımız sürüyor. Bu durumu hem insani hem de vatani görev olarak görüyoruz. Bu destekleri veren tüm başkanlarımız, üyelerimiz ve kimseye sormadan ocağındaki tüm makineleri gönderen meslektaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Yangınlar sönecek ve sonrasında bölgede zarar görenlerin toparlanmasına katkıda bulunulmasını çok önemli görüyorum. Sektör olarak da buna destek vermemiz gerektiğini düşünüyorum. Çünkü insanların tarlaları, seraları, evleri, hayvanları yandı. Ağaçlandırma konusunda ise doğa, yangınlardan sonra kendini onarıyor. Fakat ağaçlandırma gerekirse de elimizden geleni yapacağız. Doğal taş ve madencilik sektörümüz böylesi bir sınavda müthiş efor sarf ederek, işçileriyle makineleriyle bu sürecin üstesinden geLdik” ifadelerini kullandı.
YANGINDA EN AKTİF ROL ÜSTLENEN SEKTÖR
Yangınların söndürülmesinde maden sektörünün katkılarını değerlendiren TÜMMER Başkanı İbrahim Alimoğlu, “Ülkemizdeki yangınlarda ciğerimiz yandı ve çok üzüldük. Bu yangında en aktif rolü oynayan sektörümüz oldu. Bu yangına cesaretle giden operatörlerimiz, iş adamlarımız çok büyük katkı sağladılar. Bizim ülkemiz yanarken makinelerimiz ocaklarda durmadı. Ülkemiz için canımızı dişimize takarak çalıştık. Yangını söndürme çalışmalarında çok katkımız oldu. Çevreciler bu katkımızı gördüler. Madencilerin bu ülkeye ne kadar faydalı olduğunu, ülkenin kalkınmasının madenden olacağını gösterme fırsatımız oldu.” dedi.
6 MİLYON TL BÜTÇE
Her birliğin kendi bütçesine göre karar alarak, yangın bölgelerine destekte bulunacaklarını söyleyen EİB Başkanı Mevlüt Kaya, “Bizde Ege birlik olarak almış olduğumuz kararda en az 6 milyon Tl bir bütçe ayırdık. Fakat hemen gidip ağaç dikmekten ziyade, evi yanmış, giyecek ayakkabısı olmayan insanlara el uzatmak gerektiğini düşünüyoruz. TMD bu konuda ciddi bir koordinasyonla yardımları yerine ulaştırıyor. Bizde Ege birlik olarak üyelerimizi de sürece dahil ederek, katkı yapmalarını sağladık. Bunu yaparken üyelerimizden tek ricamız, kendimizi gösterip reklam yapmadan yardımları ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaktı. Bunun yanı sıra Ege İhracatçılar Birliği olarak ayırdığımız bütçenin onayını bakanlığa gönderdik. Günü geldiğinde bu 6 milyon Tl’yi özellikle yeniden yapılanma ve ağaçlandırmada kullanacağımıza dair başkanlar kurulunda karara bağlandı. Ayrıca her birlikte kendi bütçesine göre katkı sağlayacak. Orada yaşayan köylüler için elimizden ne geliyorsa yapacağız.” İfadelerini kullandı.
“HEP BİRLİKTE HAREKET ETMENİN OLUMLU SONUCU”
Doğal taş ve maden firmalarının yoğun bir şekilde orman yangınlarının söndürülmesinde insan gücü ve makineleriyle çok fazla katkı sağladığını belirten İMİB Başkanı Aydın Dinçer, “Yapılan çalışmaları anlatmak doğrudur fakat anlatırken hassas olmak gerekiyor. Yangın bölgelerine Türkiye Madenciler Derneği koordinasyonuyla çok ciddi yardımlar yapıldı. Firmalarımız bu mücadelede bir fiil yer aldılar. Sektörümüz, vatan borcu olarak yapılması gereken şeyleri yaptı. Pandemi süresinde de ihracatçılar birliği bakanlıktan izin alarak hastanelere yardım gerçekleştirmişlerdi. Bizde birçok hastaneye yardımlarda bulunmuştuk. Dolayısıyla bu süreçte de bakanlıktan izinin çıkmasıyla birlikte yangın sonrası ihtiyaçların giderilmesine yönelik o bölgelerde insanlara yardım edeceğiz. Burada yine hep birlikte hareket etmeninin olumlu örneklerini görüyoruz. Bu süreci de Türkiye Madenciler Derneği koordinasyonuyla çok daha verimli hale getireceğiz.” dedi.