Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler 10 ilde büyük bir yıkıma neden oldu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, AFAD koordinasyonunda hareket eden toplam 9 bin 782 madenci, arama ve kurtarma çalışmalarında bilgi ve tecrübeleriyle ulaşılması güç olan yerlerde, umutların yitirilmesini engelledi ve çok sayıda canı, enkaz altından çıkardı.
“Asrın felaketi” olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ), Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve alt şirketleri, üretime ara vererek madencilerini deprem bölgesindeki çalışmalara yönlendirdi. Başta Zonguldak, Kütahya, Manisa olmak üzere Türkiye’nin farklı noktalarında çalışan çok sayıda madenci, arama kurtarma çalışmalarında tecrübelerini ve maden sahalarında kullandıkları teknik ve yöntemleriyle enkaz altındaki kurtarma çalışmalarına büyük bir katkı sağladı. Bu doğrultuda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, AFAD koordinasyonunda hareket eden toplam 9 bin 782 madenci, bölgedeki çalışmalarda gece gündüz, mesai kavramı olmadan çalışmalar gerçekleştirdi.
Domuzdamı sistemi: Dikdörtgen veya kare prizma şeklinde tavanı tutan özel bir tahkimat yöntemi.
“Domuzdamı” sistemi
Madenciler, yer altı ve yer üstü maden ocaklarında profesyonel bir şekilde çalışırken zaman zaman çöküntü gibi tehlikeli durumlarla karşılaşabiliyorlar. Kömür üretimi süresince yaşanılan büyük maden kazalarındaki acı deneyimleriyle göçük açma, ahşap tahkimat yapımı ve dar kesitte çalışma üstünlüğü gibi becerilere sahip madenciler, yerin metrelerce altında edindikleri tecrübeyle kurtarma çalışmalarında başarılı oluyor. Bu sistemde uygun boyutlarda kesilen ahşap malzeme, tavan kısmına sıkıştırılıp enkazın göçmesi engellenerek yaşam koridoru oluşturuluyor. Madenciler kendi güvenlikleri açısından da önemli olan tahkimat sistemi sayesinde, binaların derinliklerine oluşturdukları galerilerden ilerleyebiliyor.
Madenciler yıkıcı depremlerde ilk aranılan ekiplerin başında geliyor
Madenciler daha önce 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 tarihlerinde gerçekleşen yıkıcı depremlerde de “Domuzdamı” sistemini kullandı. “Domuzdamı” sistemi aynı şekilde depremde yaşanılan enkaz alanlarında da hayat kurtarıyor ve arama kurtarma görevlileri için güvenli yaşam koridoru oluşturuyor. Bu yöntemle göçük altında ustaca ilerleyen madenciler, deprem bölgelerinde kamuoyuna yansıyan yardım çağrılarında öncelikli arama kurtarma ekiplerinin başında geliyor. Böylece ulaşılması güç bölgelere gidilerek onlarca can, enkazdan sağ çıkarılabiliyor.
Yer altı mesaisi, madencilerin afetlerdeki başarı oranını artırıyor
Madencilerin yer altında karanlık bir noktasında yalnız bir şekilde çalışması, çabuk karar verme ve uygulama yeteneğini geliştiriyor. Bu duyularıyla madenciler, göçükte kalan kişiye veya canlıya, uzun süre dar ve kapalı bir alanda çalışmanın verdiği alışkanlıkla diğer kurtarma ekiplerine kıyasla daha hızlı bir şekilde ulaşabiliyor. Madenciler, yerin altında bir çalışma gerçekleştirdikleri için de alet kullanma becerileri, öz kontrol mekanizması ve göçükten koruyan bilgi ve teknikleri ile çok zor çalışmalarda bile yüksek başarı elde edebiliyorlar.