Türkiye İhracatçılar Meclisi Maden Sektör Kurulu, Ege Maden İhracatçıları Birliği ev sahipliğinde İzmir’de toplandı. Toplantıda 2022 yılının Ocak-Temmuz döneminde Türkiye genelinde 3,4 milyar maden ihracatı yapıldığı bilgisi verildi ve ihracat oranını artırmaya yönelik çalışmalar yapılacağı belirtildi.
Maden sektörüyle ilgili problemlerin dile getirildiği toplantıya; Türkiye İhracatçılar Meclisi Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Rüstem Çetinkaya, Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, Denizli İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ali Can, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri ile sektör temsilcileri katıldı.
“Ödemenin dolarla yapılabilmesinin önünün açılması gerek”
Toplantıda ihraç kayıtlı ödemelerde dolar çekiyle ödeme yapılamaması hakkında açıklamalarda bulunan Türkiye İhracatçılar Meclisi Maden Sektör Kurulu Başkanı Başkanı Rüstem Çetinkaya, konuyla ilgili taleplerinin Maliye Bakanlığına iletildiğini ancak değerlendirmelerin henüz sürdüğü bilgisini verdi. İhracatçıların taleplerinin karşılanması gerektiğine değinen Çetinkaya, “Talebimizin haklı olduğunu düşünüyoruz. İhraç etmek amacıyla yapılan bir işlem olduğu için ödemenin dolarla yapılabilmesinin önünün açılmasının doğru olduğuna inanıyoruz” dedi. Madenlerde devlet hakkının artırılması kararı hakkında da konuşan Çetinkaya, hem TİM hem de Ticaret Bakanlığı ile görüşmelerini sürdürdüklerini aktardı. Çetinkaya sözlerini, Maden Sektör Kurulu’nun son 5 ayda 4 kez topladığını ve bundan sonra daha da aktif çalışacaklarını belirterek sonlandırdı.
“Ekonomi kan kaybettiğinde madenlere talep bıçak gibi kesiliyor”
Toplantıda açıklama yapan Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu da elektrik ve doğal gaza gelen zamların üretim maliyetlerini artıracağına dikkat çekti. Ekonomik gidişatın maden sektörüne doğrudan etki ettiğini ifade eden Alimoğlu, “1 Eylül itibarıyla sanayide kullanılan elektrik ve doğal gaza yüzde 50 zam geldi. Üretici fiyatlarındaki artış yüzde 150’yi bulmuşken, tüketici fiyatlarındaki artış yüzde 80’lerde kalmış durumda. Bu tablo sürdürülebilir değil. Ekonomiler güçlü olduğunda madene talep güçlü oluyor, ekonomi kan kaybettiğinde madenlere talep bıçak gibi kesiliyor. Tabir yerindeyse ekonomiler nezle olduğunda, madenciler zatürre oluyor. O nedenle ekonomilerin güçlü kalması en büyük beklentimiz” diye konuştu.
İlk 7 ayda 3,4 milyar maden ihracatı
Alimoğlu, 2021 yılında Türkiye ihracatına 6 milyar dolarlık bir katkı sağlayan maden sektörünün 2022 ihracat rakamlarını paylaştı. Yılın ilk 7 ayında 3,4 milyar maden ihracatı yapıldığına dikkat çeken Alimoğlu, ihracatın 2,2 milyar dolarını doğal taş sektörünün oluşturduğunu belirtti. Türkiye geneli toplam doğal taş ihracatının %38’inin Ege Maden İhracatçıları Birliği tarafından gerçekleştirildiğine dikkat çeken Alimoğlu, “2022 yılının Ocak-Temmuz döneminde Ege İhracatçı Birliklerinde yüzde 18 artışla 612 milyon dolar maden ihracatı gerçekleştirildi. Türkiye geneli doğal taş ihracatında işlenmiş ürünler ihracatı %69 olarak gerçekleşti. Ege Maden İhracatçıları Birliğinde ise bu oran %79 olarak gerçekleşmişti. Gelecek dönemde doğal taş ihracatını artırmak için faaliyetlerimize hız kesmeden devam edeceğiz” şeklinde konuştu.