MADEN SEKTÖRÜ 2021 YILINDA İHRACATTA REKOR KIRDI

view into an open pit mine. quarry. mining industry.

ZENGİN REZERVLER İLE SANAYİNİN BİRÇOK DALINA DOĞRUDAN KATKI SAĞLAYAN MADEN SEKTÖRÜNÜN İHRACATI, 2021 YILINDA GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 40 ARTARAK 5,93 MİLYAR DOLAR OLARAK GERÇEKLEŞTİ. VERİLERE DAİR AÇIKLAMALARDA BULUNAN TİM MADEN SEKTÖR KURULU BAŞKANI VE İMİB YÖNETİM KURULU BAŞKANI AYDIN DİNÇER, “DOĞAL TAŞLAR, 650’NİN ÜZERİNDE RENK VE DESENDE, 150’DEN FAZLA TÜRÜ İLE MEKANLARI GÜZELLEŞTİRMENİN YANINDA, EKONOMİMİZE MİLYARLARCA DOLAR KATKI SAĞLIYOR” DEDİ.

Mevcut pazarlardaki etkileşimi daha da geliştirmek ve yeni pazarlara açılmak için İMİB olarak sürdürülebilir bir şekilde çalıştıklarına vurgu yapan TİM Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, “Günlük yaşam içinde kullanılan neredeyse her ürünün içerisinde en az bir maden ürün gurubu yer alıyor. 2021 yılı maden ihracatında tarihi bir yıl olarak yerini aldı. 2021 yılında 5,93 milyar dolarlık ihracat gerçekleşti. Bu ihracat madencilik alanında rekor oldu” ifadelerine yer verdi.

Aydın DİNÇER – TİM Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İMİB Yönetim Kurulu Başkanı

EN ÇOK İHRAÇ EDİLEN MADEN GRUBU: METALİK CEHVER

Maden ihracatıyla ilgili güncel verileri paylaşan Aydın Dinçer, “En çok ihraç edilen ürünün 2 milyar 150 milyon dolar ile metalik cevherler ve grubu oldu. Ardından ise işlenmiş doğal taş ihracatında oldu. Bu ürün de 1 milyar 283 milyon dolar ile ikinci sırada yer aldı. . Endüstriyel minerallerde ise 1 milyar 100 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti. En fazla dış ticaret fazlası verdiğimiz madenlerimiz ise doğal taşlar, bor, trona, krom-ferrokrom, feldispat ve tuz madeni oldu” dedi.

“EN YOĞUN MADEN İHRACATI ÇİN’E YAPILIYOR”

Madenciliğin ihracat odaklı bir pazar olarak ilerlediğini ifade eden Aydın Dinçer, “2021 yılında maden ihracatı yaptığımız ilk 10 ülke Çin, ABD, İspanya, Bulgaristan, Belçika, İtalya, Hindistan, İsveç, Almanya, Fransa oldu. Bu sene portföyümüze Endonezya, Özbekistan, Hong Kong, Arnavutluk ve Sırbistan gibi yeni ülkeleri de ekledik. Maden ihracatımızı en yoğun gerçekleştirdiğimiz Çin yüzde 28, ABD yüzde 9,7, İspanya yüzde 5, Bulgaristan ve Belçika ise yüzde 4 oranıyla öne çıkıyor” açıklamalarını kaydetti.

GENİŞ MADEN YELPAZESİ

Türkiye’nin dünyada keşfedilmiş maden türlerinin bir çoğuna sahip olduğunun altını çizen Aydın Dinçer, “Dünyada üretimi yapılan 90 maden türünün 80’i ülkemizde bulunuyor. Madenler arasında önemli bir yere sahip doğal taşlar ise bugün dünyada sıklıkla tercih ediliyor ve uzun süreli kullanım imkanı sağlıyor. Bu noktada doğal taşın anavatanı olan ülkemiz, 650’nin üzerinde renk ve desende, 150’den fazla doğal taş türü ile mekanları mimari olarak güzelleştirmenin yanında, ekonomimize milyarlarca dolar katkı sağlıyor. Farklı desen ve renkteki doğal taşlar dünya pazarında ilgi görüyor, önemli projelerde değerlendiriliyor. İMİB olarak mevcut pazarlarımızdaki etkinliğimizi artırırken aynı zamanda yeni pazarlara açılmak için de faaliyetlerimize devam ediyoruz. Sektörümüzün sürdürülebilir büyümesi adına, tüm üyelerimiz ve yetkili kurumlarla sürekli temas halindeyiz” ifadelerini kullandı.

“DOĞAL TAŞLAR SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ŞARTLARINA CEVAP VERİYOR”

Madencilik faaliyetleriyle ilgili kamuoyundaki tartışmalara dair açıklamalarda bulunan Dinçer, “İMİB olarak kullandığımız her ürünün ham maddesinin bir maden ürünü olduğunu, bunun yanında doğa dostu sürdürülebilir madenciliğin mümkün olduğunu kamuoyuyla paylaşıyoruz. Doğal taşlar doğadan elde edildiği için ve koruyucular dışında içeriğinde sentetik malzemeler barındırmadığından çevre dostu. Bundan dolayı ise kullanım sonrasında dönüştürülebilir olması sebebiyle sürdürülebilirlik şartlarına cevap veriyor. Biz de bunu göz önünde bulundurarak ülke ekonomisine katma değerimizi her geçen gün artırmak, Türk doğal taşının dünya pazarından daha fazla pay almasını sağlamak için çalışıyoruz” açıklamalarına yer verdi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

scroll to top