Maden sektöründe madenin çıkarılmasından işlenmesine uzanan süreçte yağsız çalışan kompresörler büyük önem taşıyor. Atlas Copco tarafından pazara sunulan güvenli hava kompresörleri ve blowerlar, maden sektörünün yüzde yüz saf, temiz ve yağsız hava ihtiyacını karşılayarak, üretime verimlilik ve tasarruf noktasında üst düzey teknolojik yaklaşımlar sunuyor.
1873 yılından bu yana İsveç merkezli faaliyetlerine devam eden Atlas Copco, 180’den fazla ülkede varlığını sürdürüyor. Uzun yıllardır birçok sektörde olduğu gibi madencilik sektörüne yönelik ürünler geliştiren firma, kaliteli madene ulaşma noktasında sunduğu çözümlerle dikkat çekiyor. Enerji maliyetlerini düşürmek ve güvenilirlik noktasında müşterilerinin ara vermeksizin üretim yapmasına destek olmayı hedefleyen Atlas Copco, bu kapsamda tüm madencilik uygulamalarına yönelik, en zorlu koşullar için geliştirilen güvenli hava kompresörleri ve blowerlar ile dikkat çekiyor. Maden Ocak Teknolojileri olarak “Kaliteli madene ulaşma” noktasında Atlas Copco’nun sunduğu çözümlerle ilgili Atlas Copco Kompresör Tekniği Yağsız Hava Bölüm Müdürü Handan Çilingir ile bir araya geldik.
Temel hedef: Enerji maliyetlerini düşürmek
Atlas Copco’nun Türkiye’de Kompresör Tekniği olarak 1950’den beri faaliyet gösterdiklerinden bahseden Yağsız Hava Bölüm Müdürü Handan Çilingir, “Müşterilerimize yenilikçi basınçlı hava teknolojilerinin (kompresör) yanı sıra hava ve gaz işleme ekipmanları, hava şartlandırma sistemleri, düşük basınç blower’ları ve yüksek basınç kompresörleri sunuyoruz. İş alanı olarak global bir servis ağına sahibiz ve müşterilerimizin sürdürülebilir verimliliklerini artırmak için inovasyon yapmaya devam ediyoruz. Hedeflerimiz doğrultusunda sürdürülebilir verimlilik, bizim odak noktamız olurken temel hedefimiz ise enerji maliyetlerini düşürmek. Bu kapsamda yüksek verimlilik ve enerji tasarrufu sağlayan ürünlerimizle basınçlı hava sektörüne liderlik ederek yön veriyoruz” açıklamalarını yaptı.
“İşletmelere maliyet tasarrufunda katkıda bulunuyoruz”
Geniş ürün yelpazesi ile demir çelik, otomotiv, maden, tekstil, petrokimya, gıda ve içecek, ilaç sanayi gibi birçok farklı sektöre hizmet verdiklerine değinen Handan Çilingir, Atlas Copco’nunyüksek verimli değişken devirli hava kompresörleri, Class 0 yağsız kompresörleri, Değişken Hızlı Ünite çözümleri, Smartlink izleme sistemleri, AirNet alüminyum basınçlı hava boru hatları, parça ve servis dahil olmak üzere tüm inovatif çözümlerle sektör standartlarını belirlediklerine dikkat çekerek konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Çözüm sunabildiğimiz çok fazla teknoloji mevcut. Ürünlerimiz arasında yağ enjeksiyonlu vidalı, yağsız vidalı, santrifüj (turbo), yağsız hava blowerları, pistonlu yüksek basınç kompresörleri, nitrojen jeneratörleri, merkezi kontrolcüler, gazlı ve kimyasal tip hava kurutucuları, marin tipi kompresörler (denizcilik), enerji geri kazanım üniteleri, boosterlar ve filtre grupları bulunuyor. Ürünlerimizin yanı sıra servis kalitemizle de tercih ediliyoruz. Verimlilik bizim genlerimizde var ve temel hedefimiz enerji maliyetlerini düşürmek. Bu ürünlerin bizi, pazar lideri yaptığına inanıyoruz. Pazar ihtiyaçları artarak devam ederken ürünlerimizin her birinin kendine has özellikleri bulunuyor. Pazarda çok iyi bir konumdayız. Ar-Ge ve düzenli yatırım yaparak, ürünlerimizin ‘yüzde 60’a varan oranda’ enerji verimliliği sağlamasına ve işletme maliyeti tasarrufuna sürekli olarak katkıda bulunuyoruz.”
Büyük hacimli ve düşük basınçlı hava ihtiyaçlarına çözüm
Uzun yıllardır madencilik sektörü için ekipman ürettiklerine dikkat çeken Handan Çilingir,“Temel hedefimiz, enerji maliyetlerini düşürmek ve güvenilirlik noktasında müşterilerimizin ara vermeksizin üretim yapmasına destek olmak. Bu kapsamda da tüm madencilik uygulamalarına yönelik, en zorlu koşullar için geliştirilen güvenli hava kompresörlerimiz ve blower’larımız var. Yağ enjeksiyonlu ve yağsız hava kompresörleri ya da yağsız hava blowerlarımız ile işletmelerin verimlilik ve karlılıklarını maksimuma çıkartmaları için yardımcı oluyoruz. Tüm sektörlerde olduğu gibi madencilikte de ürün ve hizmetlerimizi sürdürülebilir verimlilik, enerji tasarrufu, güvenlik ve ergonomiye odaklanarak geliştiriyoruz.Yüzey ve yeraltı madenciliği ve proseslerinde ‘işleme’ ile ilgili olarak eritme, kok fırını gaz geri kazanımı, doğrudan demir redüksiyonu, baca gazındaki kükürdü giderme, elektrik üretimi, atık su arıtma, enstrüman havası, tesis havası, proses havası, mineral işleme, filtre preslerini veya pnömatik kontrolleri çalıştırmak için zenginleştirme proseslerinde büyük hacimli ve düşük basınçlı hava ihtiyaçlarına çözümler sunabiliyoruz. Bunlara ek olarak madencilik sektörüne yönelik, pnömatik taşıma, filtre presleri, yığma liçi, öğütme ve eleme, köpüklü yüzdürme işlemleri için 0.5 bar dan 20 bar’a kadar değişik kapasitelerde ürünlerimiz de bulunuyor” dedi.
“Yüksek verimli ve enerji tasarruflu ürünlerimiz ile basınçlı hava sektörüne liderlik ediyoruz”
Atlas Copco’nun inovasyona önem veren bir misyona sahip olduğunu ifade eden Handan Çilingir, “Atlas Copco, yüksek verim ve enerji tasarrufu merkezli ‘yeşil üretim’ yaklaşımları ile Türkiye sanayisinin sürdürülebilir şekilde verimliliğini artırmayı sağlayarak çevresel etkileri minimuma indirmeyi hedefliyor. Kullanım ömrü göz önüne alındığında en yüksek tutar enerji maliyetleri. Türkiye’deki endüstriyel büyüme, enerji arzındaki büyümeden çok yukarıda yer alıyor. Bu durum yakın gelecekte bir enerji sorununa yol açacak. Biz de yüksek verimli ve enerji tasarruflu ürünlerimiz ile basınçlı hava sektörüne liderlik ediyoruz. Emisyonları azaltmak için onaylanmış bilime dayalı bir hedefimiz var. Bu emisyonları 2030 yılına kadar 2019 temel çizgimize kıyasla F oranında azaltmayı hedefliyoruz. Ayrıca, ürünlerimizin karbon etkisi olmak üzere değer zinciri emisyonlarımızı, 2019 emisyon düzeyimize kıyasla 2030 yılına kadar ( oranında azaltmayı planlıyoruz” sözlerini kaydetti.
Uzaktan takip
Maden sektörü, yapısı itibariyle hataya yer vermeyen bir alan. Bu nedenle ürünlerin periyodik bakımlarının düzenli bir şekilde gerçekleşmesinin gerektiğine dikkat çeken Çilingir, “Zamanında yapılan bakımlar, ürün ömrünü uzatıyor ve oluşabilecek arızaların büyük ölçüde önüne geçilebiliyor. Tüm kompresörlerimizin uzaktan izlenmesini sağlayan, Endüstri 4.0 teknolojisini kullanarak geliştirdiğimiz SmartLink cihazının içindeki hat sayesinde, oluşabilecek ‘tüm arıza durumları ve anlık duruşlar’ sisteme tanımlanmış kişilere bildirim mesajı olarak gönderiliyor. Yani kompresörler uzaktan takip edilebiliyor. Bu teknolojiyle müşterilerimize ürünün servis zamanının yaklaştığını bildirebiliyoruz. Bu bildirimle ekipmanların bakımları zamanında yapılarak geç bakımdan kaynaklı arızalar minimum düzeye iniyor” şeklinde konuştu.
Kaliteli servis hizmeti ile maksimum verim!
“Ani arızalara ve plansız duraksamalara en kısa sürede müdahale etmek için satış sonrası hizmet kalitemizi sürekli en üst düzeyde tutmayı hedefleyerek çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz” ifadelerini kullanan Çilingir: “Servis ağımız ile 7/24, bütün Türkiye’de lokal olarak müşterilerimizin kompresörlerinin maksimum verimlilikte çalışmasını sağlıyoruz. Atlas Copco Kompresör tekniği olarak İstanbul’da genel müdürlüğümüz ve servis merkezlerimiz bulunuyor. Türkiye genelinde de stratejik konumlarda 5 bölgede servis merkezimiz bulunuyor. Bu merkezlerde yedek parça ve teknik servis hizmeti olmak üzere satış sonrası hizmetlerimizi sunuyoruz. Ayrıca farklı bölgelerde bulunan müşterilerimize daha hızlı servis desteği verebilmek için farklı şehirlerde ev-ofis çalışan yerleşik servis ekibimiz mevcut. Bu sayede en uzakta bulunan maden yerleşkelerine bile uzman teknisyenlerimizle kolayca hizmet verebiliyoruz” dedi.