Maden işletmeleri, Türkiye’nin altın rezervini artırmayı sürdürüyor

Türkiye, yer altı kaynakları açısından dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer alıyor. Bu kapsamda Türkiye’de altın üretiminde faaliyet gösteren 19 firma bulunuyor. Her geçen gün üretim hacimlerini artırmak için çalışmalarına ara vermeden devam eden sektör oyuncuları, yıllık 40 ton olan altın üretimini 100 tona çıkartmayı hedefliyor.

Altın üretiminde faaliyet gösteren 19 şirket arasında 14’ü yerli olurken 3 firma yabancı, 2’si de yabancı ortaklı özel hukuk tüzel kişiliğine sahip olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Son 3 yıl içinde farklı bölgelerde faaliyet gösteren 19 şirkete 25 ruhsat verildi.

Türkiye potansiyel altın kaynağıyla dünyada ilk 10’a girebilir

Türkiye’nin yıllık ortalama altın ihtiyacı yaklaşık 200 ton olurken buna karşın üretim hacmi 40 ton seviyesinde bulunuyor. Yapılan hesaplamalara göre Türkiye’nin toplam altın potansiyeli ise 6 bin 500 ton seviyesinde olduğu tahmin ediliyor. Bu orana göre Türkiye’nin dünya geneli altın rezervinde ilk 10 sıraya girebileceği tahmin ediliyor. 2022 yılı itibariyle ruhsat sahiplerince beyan edilen ve kamu kurumlarının keşfettiği rezervler hesaplandığında toplam 1890 ton metal altın rezervine ulaşıldı.

En fazla üretim Ovacık’ta gerçekleşti

Firmalar, bu potansiyel doğrultusunda üretimlerini her geçen gün artırmayı sürdürüyor. Bu kapsamda en fazla üretimin yapıldığı saha İzmir-Ovacık olurken bu maden ocağını 2005 yılından itibaren Koza Altın işletiyor. Listenin ikinci sırasında, Manisa-Sart bölgesindeki ocağıyla Pomza Export yer alırken üçüncü sırada ise Uşak-Kışladağ’da bulunan maden ocağıyla Tüprag Metal Madencilik geliyor.

Sıralamada bulunan diğer firmalar tabloda yer almaktadır:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

scroll to top