Türkiye’nin maden ihracatı, 2024 yılının ilk 6 ayında yüzde 1,09 artışla 2 milyar 843 milyon dolara çıktı. 2023 yılının ilk 6 ayında ise ihracat, 2 milyar 812 milyon dolardı. Maden ihracatı hakkında değerlendirmelerde bulunan İMİB Yönetim Kurulu Üyesi Derviş Han Elmacı, “İlk 6 ayda metalik madenler ihracatında değer bazında yüzde 13’lük artış yaşandı. Buradaki artış doğal taşlar, endüstriyel mineraller ve diğer gruplardaki düşüşü tolere etti” dedi.
Maden sektörünün ilk 6 aylık ihracat verileri açıklandı. 2024 yılı Ocak-Haziran döneminde maden ihracatı; 2023 yılının ilk yarısına göre değer bazında yüzde 1,09 artış göstererek 2 milyar 812 milyon dolardan, 2 milyar 843 milyon dolara yükseldi. Üst gruplar bazında metalik cevherler ihracatı yüzde 13 artış ile 2023 yılı Ocak-Haziran dönemine göre 970 milyon dolardan, 1 milyar 96 milyon dolara yükseldi. Doğal taşlar ihracatı yüzde 1,16 gerileyerek 906 milyon dolardan, 896 milyon dolara düştü. Endüstriyel mineraller ihracatında ise söz konusu dönemde düşüş yüzde 0,85 oldu. 2023 yılının ilk 6 ayında 577 milyon dolar olan endüstriyel mineraller ihracatı, 2024’ün ilk yarısında 573 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.
Doğal taşlar pazardaki daralmayı tolere etti
Metalik cevherlerin dünya genelinde sanayi üretimindeki artışlarından dolayı değerini koruduğunu ve Türkiye’nin geçen yılın ilk 6 ayına oranla değer bazında yüzde 13 daha fazla metalik cevher ihracatı gerçekleştirdiğini ifade eden İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Üyesi Derviş Han Elmacı, “Buradaki artış; doğal taşlar, endüstriyel minareller ve diğer grupların pazarlarındaki daralmayı tolere etti. Böylece, genel toplamda maden ihracatında yüzde 1,09’luk değer artışı ile ilk 6 ayı tamamladık. Yılın ilk 3 aylık döneminde olan yüzde 6,35’lik artış, ikinci 3 aylık dönemde erimiş durumda” sözlerini kaydetti.
“Ticaret heyetleri ile özellikle doğal taş ihracatını artırmayı hedefliyoruz”
Dünyadaki sorunların ve ekonomik belirsizliklerin Türkiye’nin ihracatını olumsuz etkileyebileceğini söyleyen Derviş Han Elmacı, “Özellikle dünyanın savaş iklimi, navlun sorunu, global piyasalardaki belirsizlik, Çin’deki yapı stoklarının fazlalığı ve Amerika’daki faizlerin yüksekliği bu noktada çok etkili oldu. Bunun yanında, ülkemizdeki üretim maliyetlerindeki artış da miktar ve değer bazında olan düşüşümüzün devam edeceğini gösteriyor. İMİB olarak yaptığımız sektörel ticaret heyetleri ile özellikle doğal taş ihracatını artırmayı hedefliyoruz. 2024 yılı için bundan sonraki süreçte Orta Vadeli Program’ın (OVP) hayata geçmesi durumunda şartların olası iyileşmeleri ile bu olumsuz havanın bütün sıkıntılara rağmen dağılabileceğini düşünüyoruz” açıklamalarını yaptı.