Liebherr, sektörel yayıncılar için düzenlediği ‘Uluslararası Basın İnformasyon Turu’ etkinliğinde yeni akülü sondaj makinesi LB16 ile yeni belden kırmalı kaya kamyonunu tanıttı
Liebherr, her yıl inşaat makineleri sektörel yayıncıları için organize ettiği ‘Uluslararası Basın İnformasyon Turu’nu bu sene 24-25 Ekim tarihlerinde Almanya / Kirchdorf ve Avusturya / Nanzing kentlerinde gerçekleştirdi. Etkinliğin açılış konuşmasını Liebherr- International AG Yönetim Kurulu Üyesi Andreas Böhm yaptı. Böhm konuşmasında tanıtımı yapılan iki yeni modelden, Liebherr’in inşaat sektörüne bakış açısından, vizyonundan, inşaat makineleri sektöründeki gelecek beklentilerinden ve ticari gelişmelerinden bahsetti.
Akülü sondaj makinesi LB16
Açılış konuşmasının ardından Liebherr-Werk Nenzing Mühendislik ve Tasarım Genel Müdürü Holger Streitz yeni ürün akülü sondaj makinesi LB16’yı tanıttı. Dünyada ilk olan LB16 modelinin nasıl ve neden geliştirildiğine değinen Holger Streitz, bu ürünün henüz deneme aşamasında olduğunu, test çalışmaları amacıyla sadece bir adet üretildiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Birçoğunuz Bauma 2019’da dünyanın ilk aküyle çalışan sondaj makinesini gördünüz. Bu ürün Liebherr-Werk Nenzing GmbH’deki ürün geliştirme hattında üretilmiştir. LB16, belli pazar gereklilikleri, mevcut ürünlerin daha fazla gelişmeleri, ayrıca Büyük Veri veya Elektrifikasyon gibi ana teknoloji trendlerini izleyen daha yeni, daha radikal gelişmeler içermektedir. 2017’de akü temelli bir sondaj makinesi, derin temel makineleri için yol haritasındaki bir zorunluluktu. Egzoz emisyonları standardı AB’deki Aşama V, partikül ve NOx emisyonlarını önemli ölçüde azaltsa da, CO² emisyonu hala devam etmekte, hatta sonuç olarak hafifçe artmaktadır. Otomotiv ve kamyon sektöründeki CO²’nin azaltılmasına dair daha sıkı düzenlemeler, bileşen üreticileri ve özellikle İskandinav ülkelerinde geliştirilen zihniyetin elektrikli tahriklerine yönelik ilk gelişmeler düşünmede ilk değişikliğe işaret ediyor. Arazi makineleri için egzoz gazı mevzuatının da önümüzdeki yıllarda giderek daha da sertleşmesini bekliyorum. Akü ile çalışan bir sondaj makinesinin kabulüyle ilgili şüphelerimiz vardı. Başlangıçtan itibaren, bütün bir iş günü boyunca makinenin enerji depolama ünitesinden, kablo olmadan, yani fişten çekmeden çalışma talebi açıktı. Bu son derece zorunluluktu ve en küçük sondaj makinesi olan LB 16 ile mantıklı bir şekilde ele alındı. Bu sorun optimizasyon stratejisi olmadan çözülemedi.”
10 saat çalışma süresi
“Enerji depolama biriminin boyutlandırılması için, 34 dizel motorlu LB16’nın iş kolektifleri değerlendirildi. LiDAT telematik sistemimiz, referans çalışma günü tanımlayabilmek için ilgili verileri sağlamıştır. Azami değerleri görmezden gelmeye karar verdik, çünkü bunlar sadece genel olarak küçük bir kısmı ifade ediyor. Mevcut kurulum alanı için mümkün olan maksimum pil boyutunu bu şekilde tanımladık. Ölçülen tüm delme uygulamalarının yaklaşık % 80’i, 10 saatlik bir vardiyada herhangi bir kablo olmadan gerçekleştirilebilir. Otomotiv endüstrisi ile bir karşılaştırma yapmak için: yaklaşık dokuz Tesla S modelinin veya yedi Audi e-tron aracının pil kapasitesinden bahsediyoruz. Bu, yaklaşık 3.000 km’lik bir menzile karşılık gelir. Bir başka fırsat, tesisimizin yakınında bulunan tanınmış endüstri tasarımcısı Dominic Schindler Creations ile temas yoluyla ortaya çıktı. Bazı akü oluklarının makinenin tavanına yerleştirilmesi gerektiği açıktı. Başlangıçta biraz hantal görünen kapaklar profesyonel olarak tasarlandı. Liebherr mühendisleri ve tasarımcılar arasındaki bazen hararetli ve tartışmalı tartışmalar, sonunda çok başarılı bir makine tasarımına neden oldu. Yeni teknoloji aynı zamanda nihayetinde tüm şirketi etkileyen bir değişim anlamına geliyor. Önümüzdeki yıllarda ne tür bir teknoloji kurulursa yapılsın, gittikçe artan bir şekilde “elektrik” olacak ve hiç kimse bu ilk yıl deneyimini alamayacak. Bu göreve hemen yaklaşmak ve ilk müşteri toplantılarını yapabilmek bizim için önemliydi. Yeni tahrik sistemi güvenlikle ilgili daha fazla önlem gerektiriyordu. Örneğin, batarya hücreleri üzerindeki yangın testleri, il yangın hizmetinin gözetimi altında gerçekleştirildi. EMC ölçümleri dış uzmanlarla yapıldı. AK uygunluğunun onaylanması için çok zaman ve çaba harcanması gerekiyordu. CE işaretleme prosedürü otomotiv endüstrisindeki pil ve e-motor üreticileri tarafından bilinmemektedir. Geleceğin şantiyesinde dijital yönler hakkında sonuca varmak için: hem LB16 akülü, tam teşekküllü bir sondaj makinesi hem de geleneksel olarak çalışan makineler elbette hepsi dijital çözümlerimizle donatılmıştır. Bunlar arasında otomatik zemin basıncı göstergesi, otomatik konumlandırma sistemi LIPOS veya proses verilerinin kaydedilmesi ve değerlendirilmesi için çeşitli sistemler bulunur.”
Küresel yeniliğin ilk uygulaması
Elektrik tahrikli makinelerin kullanılması, derin temel çalışmalarının ilk kez neredeyse emisyonsuz olarak gerçekleştirilebileceği anlamına geliyor. İlk aküyle çalışan LB 16 sondaj makinesi batı Avusturya’daki en büyük yol çalışma alanlarından birinde kullanılıyor. Avusturya’nın yerel i + R şirketi derin temel işleri yürütüyor. Bu amaçla i + R, “Local Zero Emission” ile dünyadaki ilk sondaj makinesini test amaçlı kullanıyor. Liebherr tarafından tanıtılan LB16, elektro-hidrolik tahrik konseptine sahip ve aynı zamanda akü sayesinde kablo kullanmadan da kullanılabiliyor.
Meydan okuma
ASFINAG Bau Management GmbH Genel Müdürü Andreas Fromm: “İ + R için zorluklar dar inşaat sahasının kendisi ve sınırlı çalışma yüksekliğidir. Kazık temelleri doğrudan bir güç hattının altına yerleştirilmelidir. Bu nedenle, sondaj makinesi alçak, yani daha kısa bir lider ile tasarlanmıştır. Proje sırasında i + R 148 kazık kuruyor ve yere 1.742 m delik açıyor. Yaklaşık 1.200 m3 beton dökülüyor. Kazık 10 ila 14 m arasında değişmektedir ve çapı 900 mm’dir. Sınırlı çalışma yüksekliğinden dolayı, daha kısa (2 m) uzunluğunda muhafaza boruları kullanılmalı ve donatı kafesleri bölümlere yerleştirilmelidir. Makine günde yaklaşık 2 kazık elde eder” diyor.
Sessiz çalışma
Bir yanmalı motorun bulunmaması, iki özel avantaja sahip: LB 16, yerel egzoz emisyonu üretmez ve ayrıca oldukça az gürültü üretir. “Her zaman bağırmak zorunda değilsin. Normal konuşabilirsiniz ve meslektaşınız daha uzaktayken bile duyar. Aksi halde, motorlar tam güçle çalışırken çok gürültülüdür ve her zaman sesini yükseltmek zorunda kalırsınız ki bu kendi başına bir yüktür. Ayrıca çevrede şu anda devam eden şantiye çalışmaları sırasında yaptığınız küçük şeyler de duymuyorsunuz ”diye açıklıyor ustabaşı Sebastian Timpe. Bu nedenle, daha sessiz bir ortam aynı zamanda düzenli şantiye operasyonlarında da emniyet açısından önemli. Geleneksel versiyona kıyasla makinenin performans ve uygulama açısından herhangi bir kısıtlaması yok. Batarya bir iş günü (10 saat) dayanacak şekilde tasarlandı. Standart bir şantiye elektrik beslemesi (32 A, 63 A) kullanılarak gece boyunca kolayca şarj edilebilir.
Yeni belden kırmalı kaya kamyonu
Yeni Kaya Kamyonunun ( ADT ) tanıtımı, Liebherr-Hidrolik Ekskavatör GmbH / Kirchdorf , Araştırma ve Geliştirme Genel Müdürü Werner Seifried tarafından yapıldı. Seifried yeni ürünün nasıl geliştirilip son noktaya geldiğini ve elde edilen verilere anlattı ve yeni ADT’nin 2020 mart veya nisan aylanında pazara sürüleceği bilgisini verdi. Seifrid tantımında “Şirkete özgü uzmanlığımız, kritik gereksinimleri tanıma ve yeni makine için temel tasarım kriterlerini bunlara dayanarak tanımlama konusunda yatmaktadır. Geliştirilecek ürünün ilk simülasyon modeli buna paralel olarak oluşturulmuştur. Bu, gerçek ve işlenmiş ölçüm verilerine dayanarak sanal bir dünyada test edilir. Her çalışma simülasyonu, her yapıcı tasarım, her hesaplama – her şey gerçek saha testlerinde kazanılan parametrelere dayanır. Bunu, yeni belden kırma kamyonumuzun geliştirilmesinin özel örneğini kullanarak göstereyim. Başlangıçta, çok özel bir virajlı bir damperli kamyon sürüşümüz var. Ölçüm verilerinden gelen viraj verilerinin yanı sıra yükleme koşulu ve hız gibi kritik araç parametrelerine sahibiz. İkinci adımda, S şeklindeki bir viraj boyunca ilerliyoruz, çünkü ölçüm kampanyaları çerçevesinde direksiyonu tasarlamak için kritik bir koşul burada tespit edildi. Aracımız nasıl davranıyor ve büyük bir çarpma çok yüksek bir hızda sürülürse hangi strese maruz kalıyor? Aracın nasıl hareket ettiğini ve hatta bazen yerden kalktığını ayrıntılı olarak görebilirsiniz. Hangi streslerin burada ortaya çıkması muhtemeldir? Farklı bileşenler nasıl vurgulanır? Sonuçta ilk prototipi üretmek için bir dizi çerçeve çizimleri tamamlamak epeyce koordinasyon ve optimizasyon toplantıları gerektiriyor, bu ön aracın gerçek omurgasını temsil ediyor. Ağırlık, kullanım ömrü, hareket mekanizmasının montaj kolaylığı, kabin ve güç paketi, üretim maliyetleri ve kaynak yapılabilirlik, bileşenin uyması gereken özelliklerden sadece birkaçıdır. Damperli kamyonun işletim ergonomisi, görüş alanı analizleri ve servis amaçlı bileşenlerin montajı ve sökülmesi simülasyonlarındaki iyileştirmeler daha önce yalnızca fiziksel bir prototip mevcut olduğunda gerçekleştirilebilirdi. Sadece monte edilmiş bir makine veya en azından bir parçasının mevcut olması durumunda, örneğin dizel motordaki bakım çalışmaları için erişilebilirliğin ne kadar uygun olduğunu analiz etme imkanı vardı. Makine operatörünün boyutuna bağlı olarak kabinden görünürlük, ancak tam bir sürücü platformu mevcutsa da kontrol edilebilir. Bu, ön camın buzunu çözme örneğinde görülmesi kolay ve kolaydır. Buzlu bir ön camın -15 ° C de buzlanmasını engellemek zorunda olduğunuz reçete edilen ISO buz çözme testi kabul edilemez bir sonuç verir. Akışkanlar mekaniği ve sayısal akışkanlar dinamiği (CFD) gibi nümerik analitik benzeri simülasyon, aynı şekilde anomalileri gösterir çünkü başlangıçta seçilen teknolojik yaklaşım zayıf noktalara sahiptir. Sonunda birkaç simülasyon döngüsünün ardından gerçekleşen nihai çözüm, pratikte de öngörülen en iyi sonucu gösterir. Radyatör çıkışlarının bir simülasyonu, dizel motor tam kapasite olduğunda ne olacağını gösterir.”
Gerçekçi koşullarda test
“Mükemmel bir şekilde uyarlanmış soğutma sistemi, çıkış kesiti sayesinde mümkün olan sabit hava hızları ve hava sıcaklıkları gibi özelliklerle karakterize edilir. Kısa devre nedeniyle sıcak egzoz havası girişi de önlenmelidir. Doğrulama ölçümleri kullanılarak yapılan teknik testlerde son uygulama onaylanmasından çok önce, ideal olanı seçilmeden önce farklı soğutma konseptleri bu şekilde simüle edilir. Sanal gerçeklik kulaklıklarının kullanılabilirliği ve 3D fareler veya flysticks gibi sanal dünya ile etkileşim için gerekli giriş cihazları arttıkça, sanal dünya da geliştirme departmanlarına nüfuz ediyor. Örneğin, sanal prototip üzerinde zaten görüş alanı incelemeleri yapabiliyoruz ve gösterilen örneği kullanarak arka görüşün tüm sürüş koşulları için yeterli güvenlik sağladığından emin olduk. Boşaltma gövdesinin geriye doğru devrilmesi, boşaltma kamyonunun sola ve sağa yönlendirme açısı ve aracın arka kısmını sola ve sağa çevirme her durumda gösterilmektedir. İkinci videoda sürücünün bu durumların her birinde bulunan görünümü aynı sırada görülebilir. Başka bir örnek, sanal dünyada yapay bir kişi olan bir avatar aracılığıyla lastik takma simülasyonudur. Önce avatarın tanımlandığını görebilir, sonra tornavidayı tekerlek cıvatalarına yerleştirebilir, bunları gevşetir ve sonunda tekerleği çıkarır. Seçilen bileşenler, geliştirme ve tasarım aşaması kadar erken onaylanmaya başlar. En büyük öncelik, ilk prototip aracı, kalitesi ve işlevselliği açısından mümkün olan en yüksek standartlarda üretmektir. Bu, bu aşamada, işlev ve uygulanabilir seri üretim kalitesinin öncelikli olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Bunun tipik ve anlaşılması kolay bir örneği, tasarım verilerine dayanarak geliştirilen yapıların hizmet ömrünün doğrulanmasını içeren çelik bileşenler üzerinde yapılan yapısal testlerdir. Aracın önünden, eklemli bir eklemden ve aracın arkasından oluşan bir örnek olarak tam bir hareket mekanizması çerçevesinin alınması, damperli kamyonun omurgasına etki eden muazzam yüklerin görüldüğü açıktır. Bileşen testlerinin mantıklı bir devamı olarak, son sistem testleri tamamen önceden monte edilmiş, bağımsız montajlarla devam eder. Bunların örnekleri arasında komple kabin, egzoz gazı sistemi taşıyıcısı ve aracın tamamı bulunur. Çalkalayıcı üzerindeki kabin testleri, örneğin tüm takılan bileşenlerin sağlam olmasını sağlamak için tasarlanmıştır. Hiçbir kol sökülmemeli, hiçbir ön cam sileceği titreşimlerden dolayı çalışmayı durdurmamalıdır ve hiçbir kapak açılmamalı veya tamamen kopmamalıdır. Ek olarak, tüm damperler ilk damperli kamyon tamamlanmadan önce bile devreye alınmış ve test edilmiştir. Örneğin, aracın tümünün önünü test etmek için bir dinamometre kullanılır. Bu, aracın arkasındaki davranışı simüle eder. Powershift vites kutusunun çıkışı dinamometreye bağlanmıştır ve bu sayede sürüş programlarının tamamında çalışılmasını mümkün kılmıştır. Bu, aracın devreye alınmasını oldukça basitleştirir ve optimizasyonları ve olası bozulmaların etkilerini hızla tespit etmeyi ve bunları gerektiği gibi düzeltmeyi mümkün kılar. Şimdi ilk prototip doğdu. İlk parçaların teslimatından ve montajların ön montajına kadar komple damperli kamyonun montajına kadar tüm işlem biraz zaman alır. Sonrasında normal günlük çalışmalarda dümen özellikleri veya olası bir hata durumunda acil dümen özellikleri, Damperli kamyon devrilirse bileşenlerin davranışı ve ürün oluşturma işleminin bu aşamasında tekrar dik durması gerekiyorsa, tüm araç fonksiyonları gözden geçirilir. Şantiyeye ve sektöre bağlı olarak, çok zorlu çalışma koşullarında bir damperli kamyon birkaç yıl güvenilir bir şekilde çalıştırılmalıdır. Liebherr’deki ekipmanın kullanım ömrünün mümkün olduğu kadar önceden test edilmiş olması elbette bununla çelişmektedir. Beklenen 15.000 çalışma saatini kurum içinde simüle edemiyoruz, çünkü 7 saat süren günlük tek vardiya test işlemleriyle test yaklaşık 10 yıl sürecek. Belden kırma damperli kamyonlar, görevlerinin uzun mesafelerde malzeme taşımak olduğu ortamlarda sıkça kullanılır. Genellikle nakliye yolları olarak adlandırılan bu yollar, genellikle pürüzlü yüzeyleri olan çakıl ya da kir yoludur. Bu servis yollarının kullanım süresi arttıkça durumları kötüleşir, yani yol kalitesi kötüleştikçe çukur ve çukurların sayısı artar. Bu yollar, zorlu yol pistimizde simüle edilmiştir. Bu sayede testlerde gerçekçi koşulları detaylı ve yüksek kalitede tekrar üretilebilirlikle simüle edebiliriz” bilgilerini verdi.