Maden makineleri sektörünün yerli üreticisi Kensan Makina, Ankara’nın Kahramankazan ilçesinde bulunan Saray Sanayi Bölgesi’ndeki yeni tesisinde taşındı. Toplamda 4 bin metrekare alana sahip olan tesisin 2 bin 500 metrekaresi kapalı alandan oluşuyor. Kensan, yeni üretim tesisi ile özellikle ihracat rakamlarını daha da artırmayı hedefliyor.
Maden makineleri sektöründeki önemli firmalardan biri olan Kensan, yeni üretim üssü ile dikkat çekiyor. Kensan, Ankara Ostim’de bulunan üretim tesisinin ihtiyaçları karşılamaması nedeniyle büyütmeye karar verdi. Bu kapsamda Ankara’nın Kahramankazan ilçesindeki Saray Sanayi Bölgesi’ne yeni bir üretim üssü kurduklarını ifade eden Kensan Makina Sahibi Kenan Döker, “10 yıl boyunca Ankara Ostim’de faaliyet gösterdik. Sonra tesisimizi büyüterek yine Ostim içerisinde farklı bir noktada faaliyet göstermeye başladık. Son olarak hali hazırda Ankara’nın Kahramankazan ilçesinde yer alan sanayi bölgesindeki yeni üretim merkezimize geçtik. Burada faaliyetlerimizi sürdürüyoruz” dedi. Kensan’ın yeni üretim tesisi 2 bin 500 metrekaresi kapalı olmak üzere toplamda 4 bin metrekare alan ve 2 ana holden oluşuyor.
Yeni tesisinin avantajları
Yeni üretim tesisini neden kurduklarını hakkında bilgi veren Kenan Döker, “Ostim’deki yerimiz üretim açısından kapasitesi yeterli değildi. Bu bağlamda müşterilere daha iyi hizmet verebilmek için ve iş sağlığı güvenliği açısından da daha sağlıklı bir ortamda çalışmak için yeni bir üretim tesisi düşündük. Taşındığımız bu üretim tesisi hem kapasite hem de lojistik anlamda ihtiyaçlarımızı karşılıyor” şeklinde belirtti.
İhracata ağırlık verildi
Yeni üretim üssü ile birlikte kapasitesini attırdıklarını ifade eden Döker, son 2-3 yıldır yoğun olarak ihracata yöneldiklerini belirtti. Kensan’ın ihracat rakamları ile ilgili bilgi veren Kenan Döker, “Balkan ülkelerine yapıyoruz. Yine Birleşik Arap Emirlikleri ülkeleri, Katar, Dubai, Libya, Cezayir, Özbekistan gibi ülkelere ihracat yapıyoruz. Kensan olarak tesis bazında ve tek tek makine satışı yapıyoruz. 2019-2020 döneminde 13-14 adet tesis kurulumu gerçekleştirdik” şeklinde ifade etti.
Yakın dönemde Kıbrıs’tan bir proje aldıklarını belirten Döker, “Şu anda onun için çalışıyoruz. Bunun haricinde bir çok önemli proje için imza aşamasına gelmiştik. Fakat pandemi nedeniyle bu projeler durdu. Beklemedeyiz” dedi.
2020 değerlendirmesi
2020’nin ilk 8 ayı pandemi süreci ve Türkiye’nin yaşadığı ekonomik sıkıntılardan kaynaklı zorlu geçtiğinin altını çizen Döker, “Halihazırda zamanımız var bundan sonraki süreci iyi değerlendirirsek en azından yılı daha iyi kapatabiliriz. Zaten ciro olarak 2019’u geçtik. Bu bağlamda 2020 bizim için kötü geçti diyemeyiz fakat daha iyi olmasını düşünmüştük” ifadelerini kullandı.
“40 yıllık tecrübeyi değerlendirmeliyiz”
Türkiye’nin maden makineleri sektöründe yaklaşık 40 yıllık tecrübesi bulunduğunu belirten Döker, “Bu tecrübe ile bir çok firma kuruldu ve hepside kendi alanlarında oldukça uzman. Türkiye’deki yerli firmalar dünyada da maden makineleri alanındaki iyi üreticiler arasında yer alıyor. Yani orta asya ülkeleri, balkan ülkeleri maden makineleri ithal etmek istediğinde Avrupa ve Türkiye’ye yöneliyor. Türkiye fiyat olarak avantajlı olmasının yanı sıra kalite olarak da Avrupa’yı yakaladık. Bu bağlamda Türkiye bu tecrübesini ve kalitesini daha iyi değerlendirilirse çok daha iyi yerlere geleceğini düşünüyorum” şeklinde ifade etti.