Kensan Makina, ihracat pazarlarını artırmayı hedefliyor

Maden ocakları için taş kırma, eleme ve yıkama makineleri üreten Kensan Makina, geniş ürün gamıyla Türkiye ve dünya pazarında önemli bir yer edindi. 2021 yılını hedeflerinin üstünde kapattıklarını ifade eden Kensan Makina Genel Müdürü Kenan Döker, “Ciromuzu 2020 yılına göre 1.5 kat artırdık. Ciromuzun yüzde 70’inden fazlası ihracattan oluşuyor” dedi.

Yerli üretim gücüyle 22 yıldır anahtar teslimi tesis kurulumu yapan Kensan Makina, besleyiciler, kırıcılar, titreşimli elekler, yıkayıcılar, stok bunkeri, bant konveyörler, elektrikli otomasyon ürün gruplarıyla maden sektörüne hizmet vermeye devam ediyor. Türkiye’nin 65 ilinde ve yurtdışında 17 ülkede makineleri ile çözüm sunmaya devam eden firma, üretimini yaptığı ürünlerin yüzde 70’ini yurt dışına ihraç ediyor. 2019 yılında yaptığı önemli yatırımla birlikte 4000 m2’lik yeni fabrikasında üretimine devam eden Kensan, satış öncesindeki başarılı süreci satış sonrası hizmetlerinde de devam ettiriyor. Maden Ocak Teknolojileri olarak maden makineleri sektörünün önemli oyuncuları arasında yer alan firmanın Genel Müdürü Kenan Döker ile görüştük ve Kensan Makina’nın faaliyetleri hakkında konuştuk.

Kensan Makina Genel Müdürü Kenan Döker

“2021 yılındaki ciromuzu 1.5 kat artırdık”

Kensan Makina, pandemi sürecinde faaliyetlerini en iyi şekilde yürüterek, hedeflerine başarılı bir şekilde ulaştı. Başarıyla tamamlanan sürecin detaylarını paylaşan Kensan Makina Genel Müdürü Kenan Döker, “Pandemi sürecinde olmamıza rağmen 2020 ile devam eden yoğunluğumuz, 2021 yılının sonuna kadar devam etti. Kensan olarak hedefimiz her zaman bir önceki yılın cirosunu yüzde 10 artırmak oluyor. Fakat 2021 yılındaki ciromuzu 2020 yılına göre 1.5 kat artırdık. Yani yıllık hedeflerimizi fazlasıyla gerçekleştirdiğimiz için verimli bir seneyi geride bıraktık diyebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Yatırımlar durmazsa işler devam edecek

İhracat ağırlıklı faaliyetlerini yürüten Kensan Makina, yurtdışındaki iş hacminin artırmasıyla pandeminin yoğun bir şekilde hissedildiği 2020 ve 2021 yılında satış oranlarını da yükselterek, başarılı çalışmalara imza attı. 2019 yılındaki fabrika yatırımı ile üretim kapasitesini artırdıklarının altını çizen Kenan Döker, “Türkiye, maden makineleri sektöründe dünya çok iyi bir konumda yer alıyor. Bugün Afrika, Asya veya Doğu Avrupa ülkeleri, maden makinesi ihtiyacında Türkiye’ye ziyarette bulunuyorlar. Bu durum yerli üreticilerin hem iç pazarda ve hem ihracatta satışını kolaylaştırıyor. Ayrıca ihracat yaptığımız ülkelerdeki yatırım çalışmalarının hızlanması, bizim işlerimizin artmasının önünü açtı. Makine imalatı; yol, baraj, köprü ve inşaat sektörlerini kapsadığı için pandemi sürecinden çok etkilenmedik. Sektörlerdeki yatırımlar durmadığı sürece işlerimiz aralıksız devam edecek” açıklamalarında bulundu.

İhracat, cironun yüzde 70’ini kapsadı

Maden sektöründe kullanılan tüm makine ürün gruplarına sahip olduklarını ve şuan için yeni bir ürünü portföylerine ekleme ihtiyacı duymadıklarını kaydeden Döker, ihracat çalışmalarıyla ilgili şunları aktardı: “2021 yılındaki ciromuzun yüzde 70’inden fazlası, ihracattan oluşuyor. İhracat yaptığımız pazarları artırma hedefimiz var. Bu sene ihracat hedeflerimiz arasında Ukrayna ve Kazakistan vardı. Fakat bu ülkelerde geçekleşen olaylardan bu planlamalarımızı ertelemek durumunda kaldık. Tabi ki temennimiz hiçbir yerde savaşın olmaması ama savaş durumuyla birlikte makine ihtiyacı birikiyor. Bahsettiğim ülkelerdeki savaş ve karışıklık durumlarının bitmesiyle ürettiğimiz ürünlere ihtiyacın daha da artacağını düşünüyorum” dedi.

Yeni yatırımla üretim kapasitesi arttı

Sipariş üzerine üretim yapan firma, bir ay içinde ortalama 2 tesis üretimi gerçekleştiriyor. Üretilen maden tesislerinde farklı amaçla kullanılan 10’a yakın makine bulunuyor. Kensan’ın 2021 yılında kapsamlı yatırım çalışmaları yaptığını söyleyen Kenan Döker, “Üretim kapasitemizi artırmak ve müşteri ihtiyaçlarına daha hızlı yanıt verebilmek için mevcut fabrikamızın yanındaki arsayı satın aldık. Son zamanlarda hammaddeye ulaşmak çok zor bir hal aldı. Dökümhaneye sipariş verdiğimizde istediğimiz malzeme birkaç ayda üretilebiliyor. Ama kendi döküm hanemiz olduğu zaman operasyon sürecine müdahalede bulunma şansımız oluyor. Bu sayede teslimatlarımızı daha hızlı bir şekilde gerçekleştiriyoruz. Bunun içinde arazi yatırımımızın yanında Kensan Makina’nın döküm ihtiyacını karşılayabilmek için döküm fabrikası yatırımında bulunduk. Bu fabrika, grup firmamıza bağlı bir şekilde çalışmaya devam ediyor” dedi.

Kensan, Komatek 2022’de müşterileriyle buluştu

Antalya’da gerçekleşen KOMATEK 2022 Fuarı’nda katılımcı olarak yer alan Kensan Makina, fuarda maden sektörü için ilgi çekici olan dik milli kırıcıyı ve yatay titreşimli eleği sergiledi. Fuarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Kensan Makina Genel Müdürü Kenan Döker, “Komatek Fuarı’na ikinci kez katılıyoruz. En son 5 yıl önce Ankara’da düzenlenen fuarda yer aldık. Uzun bir aradan sonra Antalya’da gerçekleşen Komatek Fuarı’na Kensan Makina olarak katılmaktan memnunuz. Fuarda tahmin ettiğimden daha fazla yurtdışı ziyaretçisi yer aldı. İşimiz gereği sıcak satış hemen gerçekleşmeyebiliyor ama fuar organizasyonlarının uzun vadede dönüşleri oluyor. Komatek Fuarı’nın bir takım geri dönüşleri sağlayabileceğini düşünüyorum. Fuara piyasada çok fazla üretilmeyen kırma eleme makinesi olarak açık dik milli kırıcı ve yatay titreşimli elek getirdik” sözleriyle açıklamalarını sonlandırdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

scroll to top