Madenlerin güvenlik açısından puanlanmasına dayanan bir sistemle, Kanada madencilik endüstrisinin madencilik ilkelerini kabul eden 10. ülke Türkiye olacak. “Bağımsız denetçilerin yapacağı değerlendirmeler sonucunda hangi şirket, hangi kategoride, kaç puan alıyor şeffaf biçimde kamuoyuna ilan edeceğiz” diyen Türkiye Madenciler Derneği (TMD) Başkanı Ali Emiroğlu, sisteme katılımın gönüllülük esasına dayalı olacağını söyledi.
Madencilik sektörü, Soma’dakine benzer maden facialarının yaşanmaması için kendi içinde çalışma başlattı. Madenlerin güvenlik açısından puanlanmasına dayanan sistemle, Kanada madencilik endüstrisinin madencilik ilkelerini kabul eden 10. ülke Türkiye olacak. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Türkiye Madenciler Derneği (TMD) Başkanı Ali Emiroğlu, “Sorumlu Madencilik İnisiyatifi” altında bir çalışma başlattıklarını belirterek, “4 temel ilke belirledik. ‘Sağlık ve güvenlik’, ‘doğa ve ekosistem’, ‘sosyal diyalog ve yerel kalkınma’ ile ‘iş etiği ve şeffaflık’. İnsan ve çevreyi önceleyen bir anlayışla üretim yapmak istiyoruz. Çalışanların evden çıktığı andan eve döndüğü ana kadar olan süreçte sağlam ve sağlıklı olmasını sağlayacak bir yapı kurulmasını istiyoruz” dedi.
Gönüllü katılım esas olacak
Ali Emiroğlu, hazırladıkları 4 ilke çerçevesinde madenler için bir puanlama sistemi oluşturduklarını belirti ve konuşmasını sürdürdü. “Belirlediğimiz ilkelerin her birinin altında işletmelerin yanıtlaması gereken sorular olacak. Toplamda 500’ü aşkın sorudan oluşan bir soru seti oluşacak. Şirketler, her yıl sisteme girip bu soruları cevaplayacak. Kanıtsız cevapları kabul etmeyeceğiz. Bağımsız denetçilerin yapacağı değerlendirmeler sonucunda hangi şirket, hangi kategoride, kaç puan alıyor şeffaf biçimde kamuoyuna ilan edeceğiz. Kanada madencilik endüstrisinin hazırladığı sorumlu madencilik ilkeleri şimdiye kadar 9 ülke tarafından kabul edildi. Kabul eden ülkeler arasında Yunanistan, Brezilya, Avusturalya var. Biz de istersek Türkiye olarak bu sisteme katılan 10’uncu ülke olacağız. Ayrıca, bu sistemi kabul etmek zorunlu değil, gönüllü katılım esas olacak”.
‘Kömür potansiyelimizi iyi kullanmalıyız’
Rusya’nın, Avrupa’ya doğalgaz akışını kesmesiyle yaşanan enerji krizini değerlendiren Emiroğlu, “AB de ‘sıfır salınım’ diyor ama kömüre dönmek için uğraşıyor. Ülkelerin kendilerine yeterliliğinin sağlanması çok önemli. Bizim Türkiye olarak kömür potansiyelimiz var, bunu kullanmalıyız. Kömüre ağırlık verilmeli ama kömüre ağırlık verirken temiz kömür yakılmalı. Filtreleme sisteminin son derece kaliteli olması lazım” ifadelerini kullandı.