JED BAŞKANI ALİ KINDAP: “JEOTERMAL ENERJİ İLE 5 MİLYON KONUTUN ELEKTRİK İHTİYACI KARŞILANABİLİR”

DÜNYADA OLDUĞU GİBİ TÜRKİYE’DE ENERJİ KRİZİNİ AŞMAK İÇİN YEREL KAYNAKLARA YÖNELİYOR. TÜRKİYE 60 BİN MWE DEĞERİNDE JEOTERMAL ENERJİ KAYNAĞINA SAHİP. JEOTERMAL ENERJİNİN KULLANIMININ YAYGINLAŞMASIYLA FATURALARDA ÖNEMLİ BİR AZALIŞIN MEYDANA GELECEĞİNİ AKTARAN JEOTERMAL ENERJİ DERNEĞİ (JED) BAŞKANI ALİ KINDAP, “JEOTERMAL KAYNAKLARIN ENERJİ ALANINDA KULLANILABİLMESİ İÇİN 10 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM PLANI HAYATA GEÇERSE, YILDA 5 MİLYON KONUTUN ISINMA VE ELEKTRİK İHTİYACI KARŞILANABİLİR. BU YATIRIMLA YILDA ORTALAMA 5 MİLYAR DOLARLIK ENERJİ İTHALATI ÖNLENEBİLİRKEN FATURALARDA İSE EN AZ YÜZDE 30 İNDİRİM OLUR” DEDİ.

Ali Kindap-JED Başkanı

Pandemi ile birlikte ortaya çıkan enerji arzı sorunu tüm dünyayı tehdit ediyor. Bununla birlikte artan petrol ve doğalgaz fiyatları, ülke ekonomilerini zor duruma soktu. Enerji ithal eden ülke konumunda yer alan Türkiye’nin enerji problemlerini aşması için yenilenebilir enerji yatırımlarına önem vermesi gerekiyor. Jeotermal Enerji Derneği (JED) Başkanı Ali Kındap, “Son yıllarda yaptığı önemli yatırım çalışmaları ile Çin, 20 milyon konutun enerji ihtiyacını jeotermal kaynaklar ile karşılıyor. ABD’nin ise toplam enerji tüketiminde jeotermal kullanımını yüzde 10’a çıkarmak istiyor. Türkiye’de ise tüm tüketimin sadece yüzde 3’lük kısmı jeotermalden karşılanıyor” ifadelerini kullandı.

“JEOTERMALDEN SAĞLANAN ELEKTRİK, 70 DAHA UCUZ”

Türkiye’de kurulu jeotermal enerji gücünün 1.676 MWe olduğuna dikkat çeken Ali Kındap “2 bin MWe elektrik üretim kapasitesine sahip potansiyel jeotermal kaynağı keşfettik. Bu potansiyeli hayata geçirerek jeotermal enerji kurulu gücümüzü 5 bin MWe’ye çok hızlı çıkarabiliriz. Bugüne kadar Maden Tetkik Arama (MTA) ve özel sektörün katkısıyla jeotermal enerji potansiyelimiz 60 bin MWe’ye çıktı. Jeotermal santrallerden çekilecek hatlar vasıtasıyla 5 milyon konutun ısınma ve elektrik ihtiyaçları karşılanabilir. Bunun için 10 milyar doların üzerinde bir yatırım yapılması gerekiyor. Jeotermalden sağlanan elektrik, doğalgazdan sağlanan elektriğe göre yüzde 70 daha ucuz. Dolayısıyla faturalarda en az yüzde 30 oranında bir düşüş gözlenebilir” açıklamalarını kaydetti.

“TOGG’UN PİLİ YERLİ KAYNAKLA ÜRETİLEBİLİR”

Türkiye’deki jeotermal kaynaklı elektrik üretim tesisleri ile yılda yaklaşık 5 bin ton lityum elde edilebileceğini de aktaran Kındap, “Lityum ve bunun gibi değerli madenleri jeotermalden üretmek mümkün. Dolayısıyla jeotermal enerji büyük bir yer altı zenginliği. Tüm dünyada yılda 35 bin ton lityum pil üretimi yapılıyor. TOGG otomobillerde kullanılacak pillerin 5 bin tonunu kendi imkanlarımızla üretmemiz global pazarda bizi önemli bir oyuncu haline getirecektir. 5 bin ton üretim, yılda 300 milyon dolarlık bir değere denk geliyor. Yerli otomobilin pil ihtiyacı yerli kaynaklardan karşılanabilir. Ayrıca Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı cep telefonu markalarına da satılabilir” sözlerini ekledi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

scroll to top