Akıllı ulaşım sektörünün yerli firması İntetra tarafından üretilen trafik römorkları, maden sektöründe de kullanılıyor. İntetra’nın trafik römorkları Erzincan’da faaliyet gösteren Anagold Madencilik’in maden sahalarında mobil terminal olarak kullanılıyor. Üstüne kamera, trafik veya meteoroloji sensörü ve radarlar yerleştirilerek kullanılan römorklar, böylece bir mobil istasyon oluyor.
Türkiye’nin yerli akıllı ulaşım firması İntetra, 2017 yılından bu yana üretmeye başladığı trafik römorkları sadece ulaşımda değil, madencilik sektöründe de kullanılıyor. İlk olarak Türkiye’nin en önemli madencilik firmalarından olan Anagold’un Erzincan’da bulunan maden sahalarında mobil terminal olarak kullanılan römorklar, üzerine kamera, trafik sensörler ve radarlar yerleştirerek bir mobil istasyona dönüşebiliyor.
Üretime nasıl başlandı
Trafik römorklarının üretimine 2017’de başlandı. Bu dönemde Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından açılan bir ihale ile römorklar için çalışmalara başlayan İntetra, ilk geliştirdiği römorkları sahada kullanmaya başladı. Kullanıcılardan gelen geri dönüşleri oldukça iyi değerlendiren firma, bu konuda önemli tecrübeler edindi. Römorkların daha kullanışlı olabilmesi için ve güç konusunda tasarrufu artırmak için ilk olarak panelleri tek renge çeviren İntetra, sonrasında römorkun daha kolay taşınması, kullanılması ve uygun görünürlüğe yükseltilebilmesi için tasarım reviziyonları yaptı. Kullanıcıların rahat kullanabilmesi için basit bir kumanda geliştiren firma, bu yenilikler ile maliyette de önemli avantaj sağladı. Trafik römorklarını her yıl bir yenilik katarak geliştiren İntetra, Son olarak Karayolları Genel Müdürlüğü 2019 ve 2020 yılındaki ihalelerini de kazandı. 2019’daki ürünleri teslim ettiklerini belirten firma, Şu an trafik römorklarının 4. versiyonunu üretiyor.
Anagold Erzincan’da kullanıyor
Trafik römorkları sadece yol ve ulaşım sektöründe değil, madencilikte de kullanılıyor. İlk olarak Anagold tarafından Erzincan’da kullanılmaya başlanan römorklar mobil istasyona dönüşebilen yapıları sayesinde maden sektöründe gelecek vaad ediyor. Örneğin bu römorkların üstüne kamera, trafik sensörü ve radarlar yerleştirilebiliyor. Maden ocağının yetkilileri maden yolundaki araçların hızını ölçmek ve gereken uyarı mesajları verebilmek için römorkları talep ettiklerini belirten İntetra yetkilileri, Biz de römorkların üzerine yerleştirdiğimiz radarlar ile bir taraftan sürücülere gerekli uyarıların gösterilmesini sağlarken diğer taraftan araçların hızlarının ölçülmesini sağladık” dedi. Öte yandan saha uzaktan izlenilebilir hale gelmiştir.
Römorkların teknik özellikleri
Trafik römorkları, yenilebilir enerji kaynağı güneş paneli ile hem sürekli kullanım hem de enerji tasarrufu sağlıyor. Ek olarak güneş panelleri güçlü akü grubu ile desteklenmiş. Römorkların bir çok önemli avantajı bulunuyor. Başta şehir içi kullanım kolaylığı, 3.2 m’ye kadar yükselebilen asansörlü ekranı, kablolu ve Wifi bağlantılı kumandası ile dikkat çeken römorkların EN 12966 Avrupa standardı’na uygunluğu bulunuyor. Solar panelli olan trafik römorkları, yüksek çözünürlüklü görüntüleri, grafikleri ve metinleri görüntüleme yeteneğini yanı sıra parlak güneş görmeye uygun yüksek yoğunluklu ekranı ile dikkat çekiyor.
Tek dingilli ve el freni bulunan römorklar, Galvanizli çelik römork ve toz boyalı alüminyum ekran muhafazası ile ön plana çıkıyor. Ekranında 255 farklı işaret gösterebilme kapasitesi olan trafik römorklarının ayarlanabilir çeki oku, dokunmatik kontrol paneli, SMD 300mm flaşör, suya ve toza dayanıklı yapısı ve dokunmatik uzaktan kumandası bulunuyor.