Helikopter ile havadan maden araştırması yapılıyor

Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ‘Havadan Jeofizik Elektromanyetik Araştırmaları’ projesi kapsamında; Kastamonu, Bilecik-Bozüyük ve Konya’da helikopterle metalik maden arama çalışmasında 7 bin 500 kilometre veri toplandı. Havadan gerçekleştirilen çalışma ile karadan 150 ayda toplanacak jeofizik veri 4 ay gibi kısa sürede ve daha yüksek çözünürlükte toplandı.

MTA Genel Müdürlüğü Jeofizik Etütleri Daire Başkanlığı tarafından yürütülen ‘Havadan Jeofizik Elektromanyetik Araştırmaları’ projesi kapsamında, yer altına yönelik haritalar hazırlanıyor. Metalik maden araştırmalarına öncelik verilen çalışmada MTA Genel Müdürlüğü’nün sorumluluk alanındaki ruhsat alanlarında yer altındaki yapıların iletkenlik ve yalıtkanlık durumlarını ortaya koyacak nitelikte veriler toplanıyor. Bu veriler doğrultusunda da yer altına yönelik 2 ve 3 boyutlu modeller oluşturularak, ruhsat alanlarına ilişkin haritalar hazırlanıyor.

Eloktromanyetik loop (halka) alıcı verici sistemi ile operasyon gerçekleşti

Proje kapsamında 2022 yılı son çeyreğinden itibaren havadan helikopter ile araştırma yapıldı. MTA’nın Kastamonu, Bilecik-Bozüyük ve Konya’daki ruhsat alanlarında metalik maden araştırmasına katılan helikopter, 7 bin 500 kilometre veri topladı. Helikopter, alt kısmına takılan  35 metre çapındaki eloktromanyetik loop (halka) alıcı verici sistemi ile operasyonu gerçekleştirdi. 70 metre yükseklikte uçarak maden araştırması yapan helikopterle havadan gerçekleştirilen bu çalışma, karadan 150 ayda toplanacak jeofizik veriyi 4 ay gibi kısa sürede ve daha yüksek çözünürlükte topladı. Bu uygulama, potansiyel içerilebilecek alanlara yönelik yer altı modellerini daha kısa sürede ve daha yüksek çözünürlükte hazırlayarak çalışmalara katkı sağladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

scroll to top