TÜRKİYE’DE EKONOMİYE VE İSTİHDAMA ÖNEMLİ KATKILARI OLAN FKK, MADENCİLİK SEKTÖRÜ İÇİN ÜRETTİĞİ ÜRÜNLERİYLE ÇÖZÜM SUNMAYA DEVAM EDİYOR. FKK GRUP MADEN DİREKTÖRÜ AHMET ALTUNCU “2021 YILINDA YÜZDE 95 KAPASİTEYLE YEDEK PARÇA ÜRETİMİNİ GERÇEKLEŞTİRDİK. 2022 YILINA DA YENİ YATIRIM ÇALIŞMALARI İLE GİRİYORUZ. KAPASİTEMİZİ YÜZDE 200 ARTTIRACAĞIZ” DEDİ.
Otomotiv, maden, denizcilik, endüstriyel ürünler ve inşaat sektörlerindeki üretimiyle dünyanın en önemli yedek parça üreticileri arasında yerini alan FKK Grup, ikisi Samsun, biri Çorum, diğeri ise İstanbul’da olmak üzere toplam dört üretim tesisiyle Türkiye ekonomisine katkı sağlıyor. Firma ayrıca Ankara, İstanbul ve İzmir’de yer alan pazarlama ofisleri ile müşterilerine hızlı ve sonuç odaklı çözümler üretiyor. FKK Maden Direktörü Ahmet Altuncu, “FKK Grup olarak madencilik sektörü için kauçuk astar, değirmen astarları gibi ürünler tedarik etmekteyiz. Firma olarak amacımız dünya çapında güvenilir ve sektöre öncülük eden yedek parça üreticisi olmak” dedi. Maden Ocak Teknolojileri dergisi olarak FKK’nın faaliyetlerini Ahmet Altuncu ile konuştuk.
2021 FKK İÇİN NASIL BİR YIL OLDU?
2020 yılını da kapsayarak geçtiğimiz iki yılda FKK Grup, ful kapasite olarak hem otomobil sektöründe hem de maden sektöründe yüzde 95 kapasiteyle yedek parça üretimini gerçekleştirdi. Ham maddelerimizi stoklayarak üretimde aksama yaşamadan müşterilerimize hizmet vermeye devam ediyoruz. 2022 yılı üretim sürecimize de hazırlıklı bir şekilde, yeni yatırımlarım çalışmalarımızla birlikte giriyoruz. 2021 yılı başında aldığımız kararlar doğrultusunda 2022 Şubat ayında üretim kapasitemizi yüzde 200 arttırmayı hedefliyoruz. Hedeflerimizi gerçekleştirmek için Samsun’da ki fabrikamıza, ilave makine yatırımının yanında Çorum’da yeni bir üretim tesisi kuruyoruz. Fabrikalarımızda son teknoloji makinelere sahibiz. Formülasyon kısmında ve üretim kısmında kapasiteyi birebir arttırıp müşterilerimize daha hızlı çözüm sunmayı planlıyoruz. Gelen arz ve talepleri karşılamak için böyle bir yatırım kararı aldık. Bu yatırım çalışmalarımız 2025’e kadar devam edecek. Maden sektörü için yeni parçalar üretme üzerinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Buradaki yatırımımız şuanda 5 bin metrekare kapalı alan büyüklüğünde. Bu alanı 2025 yılına kadar 30 bin metreye çıkartacağız.
SİZİ BU ÜRÜNÜNÜZDE DİĞER MARKALARDAN AYIRAN TEMEL ÖZELLİKLER HAKKINDA BİLGİ VERİR MİSİNİZ?
Kauçuk astar ve lifterbarlar, değirmen astarları, Kauçuk değirmen astar gibi başarılı ürünlerimizle Türkiye’de ve dünyadaki diğer markalar ile rakabet halindeyiz. Sektörde şuanda en önemli problem malzeme tedariği olarak karşımıza çıkıyor. Bugünün şartlarını konuşursak tüketicinin fiyata bakmadan malzeme bulabilmesi önem arz ederken üretici olarak bizlerinde hammadde bulabilmesi sürecin devamlılığını sağlıyor. Bizim buradaki birinci amacımız kaliteli ürünlerimizi en kısa sürede müşteriye ulaştırıp üretim döngümüzün devamlılığını sağlamak. Bu işleyişi başaran firmalar sektörü öne çıkıyor.
SATIŞ SONRASI HİZMETLERDE NASIL BİR YAPILANMANIZ VAR?
Satış sonrasında teknik ekibimiz, müşterilerimize giderek ürün montajlarını yapıyorlar. Genelde ürün sattığımız işletmelerin yüzde 70’inde parça montajı aşamasında desteğimizi sunuyoruz. Sonraki aşamada ise teknik ekibimiz, belirlenen bakım periyotlarında veya garanti süresini göre gerekli bakım ve kontrolleri sağlıyor. Belirlenen süreler haricinde işletmeyi zorda bırakacak acil durumlarda da gerekli müdahaleyi yapıyoruz.
SİZİN İHRACAT RAKAMLARINIZ NE DURUMDA KAÇ ÜLKEYE İHRACAT YAPIYORSUNUZ?
Maden sektörü olarak şuanda en az 17 ülkeye ihracatımız var. Dünya genelinde büyük bir global firmayla anlaşma imzaladık. Böylece Güney Amerika’da 2022’nin ortalarında ve 2023’ün başlarında hizmet vermeye başlayacağız. Güney Amerika’da distribütörlük seklinde hizmet vereceğiz. Böylece dünyanın her yerine malzemelerimizi ulaştırmayı hedefliyoruz.
2022 YILI MADEN SEKTÖRÜ İÇİN NASIL GEÇECEK?
Dünya, petrolde sonlara doğru ilerliyor. Elektrikli araçlar, dijital teknolojiler, elektrik üretim tesislerinin hepsinde metal malzeme kullanılıyor. Bu metal malzemeler madenler aracılığıyla ekonomiye kazandırılıyor. Bu yüzde maden sektörünün daha da ileri gitmesi gerekiyor. Dünyanın geleceğinde madenler önemli bir yer tutuyor. Zaman zaman sektörde dalgalanmalar olabilir fakat son 50 yıl içinde Türkiye ve dünyada, madencilik alanında büyük bir atılım yapılması bekleniyor.