Toz kontrol sistemlerinin yerli üreticisi ENVEX, Avrupa, Ortadoğu, Amerika ve Afrika pazarında daha etkin olmak için Almanya, Dubai ve Kaliforniya/ABD ofislerini hizmete açtı. Ürünleri ile başta maden olmak üzere birçok sektöre hizmet veren firma, TSE standartlarında üretim yapıyor. Ek olarak geliştirdiği çift fanlı toz kontrol sistemini Maden Türkiye 2018 Fuarı’nda görücüye çıkaran ENVEX’i, Kurucu Ortağı Hasan Sarıgül ile konuştuk.
Çevre ve insan sağlığı açısından oldukça zararlı olan toz, başta taş ocakları, çimento fabrikaları ve termik santraller olmak üzere birçok sektörün en önemli problemlerinden biri olarak ön plana çıkıyor. Oluşan bu problemi çözmek amacıyla yola çıkan ENVEX, toz kontrol sistemlerinde Türkiye’nin tek yerli üreticisi olarak dikkat çekiyor. Toz kaynağı olan tüm sektörlerde faaliyet gösteren firma, termik santraller, çimento fabrikaları, beton santralleri, kırma eleme tesisleri, kentsel dönüşüm, çöplükler, atık tesisler, demir çelik fabrikaları, limanlarda gemi yükleme boşaltma ya kadar tüm sektörlerde toz bastırma üzerine çözümler üretiyor. Yaklaşık 20 yıldır faaliyet gösteren firma, 2019 yılı itibari ile ihracat rakamlarını daha da yukarıya çekmek için Almanya, Dubai ve ABD olmak üzere üç yeni ofisi ile hizmet vermeye başladı. ENVEX’ten önce sadece Türkiye’de değil, dünyada hiçbir ülkede toz indirgeme sistemlerinin bir standardı olmadığını belirten ENVEX kurucu ortağı Hasan Sarıgül, Türk Standartları Enstitüsü (TSE), Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Migem ve birçok üniversitenin çalışmaları sonucu toz kontrol sistemlerine bir standart getirildiğini ifade etti. ENVEX’in toz kontrol sistemlerini sürekli geliştirdiğini ifade eden Sarıgül, Avrupa’daki firmalarda mobil toz kontrol sistemlerinin genelde tek fanlı olmasına karşın ENVEX’in çift fanlı modelleri geliştirdiğini ve oldukça da ilgi gördüğünün altını çizdi.
“Üç yeni ofis ile ihracatı rakamımızı daha da yukarı çekeceğiz”
Yaklaşık 30 ülkeye ihracat yaptıklarını belirten Hasan Sarıgül, “Almanya’nın Bremen Şehrinde bir Alman şirket ile ortaklık kurduk ve burayı Avrupa’da bir merkez üssü gibi kullanarak Avrupa pazarını daha etkin şekilde kullanmayı hedefliyoruz. Yine Dubai’de kurduğumuz ofis ise başta Ortadoğu olmak üzere Hindistan, Pasifik ülkeleri ve Afrika ülkeleri için merkezimiz olacak. Kaliforniya’daki ofisten de Amerika pazarını yönetmeyi hedefliyoruz” dedi. ENVEX’in yıllık cirosunun yaklaşık yüzde 50’nin ihracat, kalan yüzde 50’nin ise Türkiye pazarından geldiğini ifade eden Sarıgül, “Hedefimiz, yeni kurduğumuz ofislerle dünyada etkin olan faaliyetlerimizi daha da üst rakamlara çekmektir. Hizmet vermeye başladığımız ofisler ile şu anda iş hacmimizin yüzde 50’sini oluşturan ihracat oranını yüzde 80-90 aralığına kadar çıkarmayı hedefliyoruz” şeklinde belirtti. ENVEX ürünlerinin en çok talep gördüğü ülkeler ise Ortadoğu, Kuzey Afrika ülkeleri ve Türki Cumhuriyetlerdir.
“Basınçlı Su Pulverizasyon Sistemleri hem verimli hem de maliyeti az”
Toz kontrol sistemleri hakkında bilgi veren Sarıgül, “Tozla mücadele etmek için iki sistem bulunuyor. Bunlardan biri torbalı filtre sistemi diğeri ise basınçlı su pulverizasyonu ile toz bastırma sistemidir. Torbalı Filtre sistemleri çok maliyetli olmasının yanı sıra işletme maliyetleri de oldukça yüksek sistemlerdir. Bunun yanı sıra torbalı filtre sistemleri önemli miktarlarda elektrik tüketimine yol açmaktadır. Oysa basınçlı su pulverizasyonu ile toz bastırma sistemleriyle, torbalı filtre sistemlerine oranla neredeyse onda bir maliyetle aynı sonuçları alabiliyorsunuz. Üstelik basınçlı su pulverizasyon sistemleri işletme maliyetleri torbalı filtre sistemlerine oranla son derece küçüktür. Bu sistem ENVEX’in Tükiye’ye bir hediyesidir. Eğer ENVEX pulverizasyon sistemini 20 yıl önce Türkiye’ye getirmemiş ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığına tanıtmamış olsaydı, şu anda en küçük işletme bile filtre sistemleri için en az bir milyon TL gibi bir satın alma maliyeti ve bu sistemin ciddi işletme maliyetleri ile karşı karşıya kalacaktı. Üstelik torbalı filtre sistemleri açık alanlarda verimli değildir. ENVEX olarak üretmiş olduğumuz mobil sistemler ile açık alanda da en az maliyetle çok iyi sonuçlar alabiliyoruz” dedi.
ENVEX’in Ürünleri
ENVEX, açık alanda su ile fan püskürtmeli toz kontrol sistemi, yüksek basınçlı tek akışkanlı (su) toz kontrol sistemi ve hava su basınçlı çift akışkanlı toz kontrol sistemlerinin yanı sıra kamyon tekeri yıkama sistemlerinin üretimi yapmaktadır. ENVEX DSC Fan Püskürtmeli Toz Kontrol Sistemi, yüksek güçlü türbin fanları ile donatılmıştır. Fanın hava çıkışındaki nozul kollektör halkalarında mevcut olan 30 bar su püskürtme nozulları sayesinde uygulama alanına bağlı olarak 10-80 metre uzaklığa 5-50 mikron su püskürtebilmektedir. ENVEX DSC Fan Püskürtmeli Toz Kontrol Sisteminin mobil ve sabit ürünleri, tek ve çift fanlı modelleri bulunmaktadır. Sistem güçlü bir şasi ile donatılmıştır. Uzaktan kumanda özelliği ve su sisini büyük alanlara yayan otomatik salınım işlemi tüm modelleri için standarttır.
ENVEX’in bir diğer ürünü olan yüksek basınçlı tek akışkanlı toz kontrol sistemi ise özellikle kırma-eleme tesisleri, çimento fabrikaları, termik santraller, kömür işletmeleri, demir çelik fabrikalarında kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Üretim esnasında kırıcılardan, eleklerden, bant aktarma noktalarından ve stok dökülüş bantlarından çıkan tozu bastırmak üzere üretilen özel yüksek basınçlı pompalar ve bu pompalardan çıkan 45-50 bar basıncındaki suyu özel tek akışkanlı nozullar yardımıyla 5-50 mikron su sisi haline getirip, buhar şeklinde toz kaynağı olan bölgelere püskürterek tozu çevreye yayılmadan bastıran bu sistem, 1 ton kırılan malzemede sadece 1-5 litre su kullanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğinde ve uluslararası sağlık kurallarında belirtilen sağlıklı ve etkin bir iş ortamı sağlanması için ENVEX’in ürettiği son teknoloji bir sistemdir.
ENVEX’in çift akışkanlı (Hava-su basınçlı) toz kontrol sistemi ise, su moleküllerini parçalamak için özel tasarlanmış nozullar kullanılıyor. Çift akışkanlı her bir nozulda hem su hem de hava girişi mevcuttur. Kullanılan hava ve su basıncı sırası ile 5-6 bar ve 2-5 bardır. Birinci adımda, su jeti yüksek hızlı hava akımına enjekte edilir ve burada sıvının ilk parçalanması gerçekleşir. İkinci adımda, oluşan bu çift fazlı akış ses dalgalarının olduğu bölgeye yönlendirilir ve ikincil parçalanma minimal damlacıkların oluşması sağlanır. Bu, orifisin önüne yerleştirilen rezonatör ile gerçekleştirilir. Sis bulutunun damlacıkları 30 mikrondan daha küçüktür. Oluşan sis bulutu ile tesisteki kırıcı, bant aktarma noktaları, elekler ve elek sonrası bantlardan dökülen malzemede oluşan tozun indirgenmesini sağlanıyor. Çift akışkanlı sistemde 1 ton kırılan malzemede sadece 1-5 litre su kullanılmaktadır.
ENVEX’in bir diğer ürünü ise kamyon tekeri yıkama sistemdir. Hafriyat alanlarında, madenlerde, dozajlama tesislerinde, katı atık geri dönüşüm tesislerinde, çimento tesislerinde, termik santrallerde kullanılan kamyon, iş makinası ve TIR gibi taşıtların tekerlek ve damperlerinin yıkanması için tasarlanan sistem sayesinde araçlar trafiğe çıkmadan önce temizlenmesini sağlayarak asfalt yolda oluşabilecek çevre kirliliğinin önüne geçiyor.
“2019’dan beklentimiz büyük”
2018 yılının ENVEX için oldukça verimli geçtiğini vurgulayan Sarıgül, 2019’dan da beklentilerinin yüksek olduğunun altını çizdi. Türkiye’nin dünyada parlayan bir yıldız olduğunu belirten Sarıgül, madencilik sektörünün de ‘Parlayan Türkiye’nin parlayan sektörü’ olduğunu ifade etti. Sektörü çok yakından takip ettiklerini ve birçok sivil toplum örgütüne üye olduklarını belirten Sarıgül, “TMMOB bizi çok yakından takip ediyor. Dünya madencilik bayramında her zaman A grubu sponsor olarak yer alıyoruz. Sektördeki bazı büyük sivil toplum örgütlerine de üyeliklerimiz b