Elektronik tartı sistemi ile zaman kaybına son!

Türkiye’nin yerli elektronik mühendislik firma Tuna Tartı ve Elektronik Sistemleri, beton ve maden sektörlerine yönelik elektronik tartı sistemleri üretiyor. Doğrudan 46 ülkeye ihracat yapan ve ürünleri 110 ülkede aktif olarak kullanılan firmayı, Ege Bölge Müdürü Ercan Hatipoğlu ile konuştuk.

Tuna Tartı ve Elektronik Sistem’lerinin kuruluş süreci ve faaliyetleri hakkında bilgi verir misiniz?

2006 yılında başlayan deneyim ve birikimleri kurumsal alana taşımak amacıyla ölçüm, tartım sistemleri, Loadcell ve İndikatör Sistemleri üretimi, taşıt kantarları, baskül sistemleri, dolum sistemleri, torbalama makinaları, sistem-projeleri altında kurumsal kimliğine kavuşmuştur.

Beton santrallerine yönelikte ürünleriniz var bu ürünler hakkında da detaylı bilgi verir misiniz? Santraller için ne gibi önemli avantajları var?

Tuna Tartı ve Elektronik Sistemleri Ege Bölge Müdürü Ercan Hatipoğlu

Beton santralleri proseslerinde tartım vazgeçilmez bir uygulamadır ve bu uygulamanın temel ürünleri Load Cell ve Tartım İndikatör’üdür. Tuna olarak %100 yerli Load Cell ve İndikatör üreticisiyiz. Ayrıca bu tesislerde kullanılan taşıt kantarlarını da anahtar teslim proje olarak sunabiliyoruz.

Bant kantarlarının verimli şekilde çalışabilmesi için ne gibi noktalara dikkat edilmesi gerekiyor?

Bir bant kantarının söz konusu hassasiyet oranlarını sağlayabilmesi için aşağıdaki kriterlerin sağlanması gerekmektedir;

(a) Mevcut konveyör bandının eski, ekli, yırtık ve deforme olması ve vibrasyon halinde hata oranı değişebilir. Ölçüm hassasiyeti açısından tartım ünitelerinin hava koşullarından etkilenmemesi için gerekiyorsa koruyucu tertibat tarafınızdan alınacaktır.

(b) Sistemde var olan veya olabilecek vibrasyon engellenecektir. Vibrasyon etkisinin müsaade edilen minimum hatadan ( %0,5-1-2 ) daha büyük olmaması koşulu sağlanamıyorsa, tartı kefesi mahallinin çelik konstrüksiyonla tarafınızdan desteklenmesi gereklidir.

(c) Hassasiyet sabit olmak üzere tüm ölçme sistemlerinde maksimum kapasiteye oranlı bir minimum kapasite vardır ve bant kantarlarında bu %30 dur. Minimum kapasitenin altında gerçekleşen akış değerlerinde verilen hata oranından büyük hata gerçekleşebilir.

(d) Verilen hata oranlarında sistemin çalışabilmesi için banttan geçen malzemenin sürekli olarak minimum kapasite değerinin üzerinde beslenmesi gerekmektedir. Malzemenin sürekli bir rejimde akmaması, kesintili olarak mal beslenmesi, öbekler halinde mal taşınması veya minimum kapasite değerinin altında malzeme akışı durumlarında bu hata değerleri sağlanamayacaktır.

(e ) Açılı bantlarda bant açısının 18-20 dereceyi geçmemesi gerekmektedir. Bu açıdan sonra konveyörde mal geriye doğru akmaya başlar buda ölçüm sonucunu geriye kaymadan dolayı hatalı yönde etkiler.

(f) Verilen hata oranları kuru malzeme için verilmiştir. Malzemenin neminden kaynaklanan ve ya banttan süzülen sudan kaynaklanan hatalar bu hata oranlarının dışındadır. Malzemede yapışkanlık varsa gerekli sıyırıcı tertibatı tarafınızdan yapılmalıdır.

(g) Rulo merkez kaçıklıkların giderilmesi gereklidir.

Yurt Dışı hakkında bilgi verir misiniz?

Yurt dışında kendimize bağlı olan ofislerimiz mevcuttur. Tuna Bulgaristan ve Tuna Özbekistan üzrinden Avrupa ve Türki Cumhuriyetlerine ürün ve hizmetlerimiz devam etemeketedir. Diğer Gürcistan, Belarus, Tayland, Güney Afrika ülkelerinden distrübütör firmalarımız mevcuttur.

Ar-Ge çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Gelişen teknolojiye uyum sağlamak, dünya standartlarında üretim yapmak adına ve müşterilemizden gelen talepler doğrultusunda Load Cell ve İndikatör üzerine Ar-Ge çalışmalarımız uzman kadromuz ile her geçen gün hız kesmeden devam etmektedir. Ayrıca firmalara özel Load Cell üretimi ve otomasyon konusunda da hizmet vermekteyiz.

Bant kantarlarınızın ölçüm sırasında ne kadarlık bir yanılma payı oluyor?

% 0,1 hata payı ile ölçüm yapabiliyoruz. 40 tonda +/-20kg hata payı ile çalışıyoruz. Bu kadar net.

Madencilik sektörüne yönelik ürünleriniz hakkında detaylı bilgi verir misiniz? Bu ürünlerin ne gibi avantajları var?

Tuna bant kantarları ülkemizde lider durumundadır. 40 tonda -/+ 20kg hata payı ile sektöründe en hassas ve doğru tartım verilerini vermektedir. Mekanik tasarım ve yazılım tamamen mühendislerimiz tarafından geliştirilmiştir. Kullandığımız indikatör teknolojisi 1/500.000 hassasiyete sahiptir. Madencilik sektöründe Bant Kantarları, konveyor bandı üzerinde taşınan malzemenin akış ağırlığını ölçer. Raporlama seviyesi oldukça gelişmiş olup kullanım kolaylığı ile ön plana çıkmaktadır. Dünyanın çeşitli ülkerlerinde olan tesislerin tartım verilerini bulut teknolojisi ile tek bir noktadan takip imkanı sunmaktadır. Ekonomik ve ergonomik yapısı ile son yıllarda madencilik sektöründe en rağbet gören tartım sistemidir. Sürekli açı eksenli hareketli bantlarda bile aynı hassasiyet oranını yakalamaktadır. Bunun için özel açı ölçer sensörü ile açı kontrolü sağlanarak, anlık açı ölçüsü, debi, gibi veriler işlenerek rahatlıkla tartım işlemleri hassas ve net şekilde yapılmaktadır. 2018 yılında bant kantarları satışı rekor seviyeye ulaşmıştır.(Yurt içi- Yurt Dışı) Ayrıca taşıt kantarları konusunda da firmamız oldukça uzmanlamış, olup 600 ton kapasite ve 32 metre uzunluğa kadar her türlü taşıt-araç kantarları üretimin gerçekleştirmekteyiz.

2019’un ilk yarısını geride bırakmak üzereyiz. Bu bağlamda 2019 yılının ilk kısmı sizin için nasıl geçti? 2019’UN ikinci yarısı için öngörüleriniz neler?

2019 ilk yarısında bir önceki senenin tamamında bakarak söylemek gerekirse, şu anda geçen seneyi satış ve üretim anlamında yakalamış durumdayız. 2019’ un kalan kısmında ise ülke ekonomimiz doğrultusunda üretim ve satış anlamında pozitif yönde ilerleyeceğimizi düşünüyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

scroll to top