TÜRKİYE’NİN SÜREKLİ ARTAN ELEKTRİK ENERJİSİ İHTİYACININ YÜZDE 5’İNİ YERLİ, MİLLİ VE YENİLENEBİLİR KAYNAKLARLA KARŞILAYAN ÇELİKLER HOLDİNG, ORHANELİ LİNYİT İŞLETMESİ’NDE YILDA 30 MİLYON METREKÜP HAFRİYAT ALARAK, 2 MİLYON TON KÖMÜR ÜRETİMİ GERÇEKLEŞTİRİYOR. LİNYİT SAHASINDA HITCAHI’NIN YÜKSEK KAPASİTELİ VE ELEKTRİKLİ İŞ MAKİNELERİNİ KULLANDIKLARINI İFADE EDEN MAKİNE İKMAL MÜDÜRÜ TANJU ŞAPÇI, “HER FİRMA GİBİ BİZ DE KENDİ EKONOMİMİZİ DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ İÇİN HITACHI EX5600-6 ELEKTRİKLİ MADEN EKSKAVATÖRÜ VE EH3500-3 HYBRİD MADEN KAMYONU YATIRIMINDA BULUNDUK” DEDİ.
Çelikler Holding; inşaat alanında otoyol, köprü, demiryolu, dere Islahı, dekapaj, madencilikte; kömür ve mermer üretimi, turizmde; otel işletmeciliği, enerji sektöründe ise termik, jeotermal ve hidroelektrik santrallerinden enerji üretimindeki çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Kütahya Seyitömer, Kahramanmaraş Elbistan ve Bursa Orhaneli’ndeki linyit sahalarında kömür üretimini gerçekleştiren Çelikler Holding, bünyesinde bulunan 4 adet kömür yakıtlı termik santral, 7 adet jeotermal santral ve 1 hidroelektrik santral ile Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 5’ini karşılıyor. Çelikler Holding, ayrıca yıllık 20 milyon ton kömür üretimi ile Türkiye’nin kömür ihtiyacının da yüzde 27’sini üretiyor. Bursa Orhaneli Linyit İşletmesinde de yılda 32 milyon metreküp hafriyat alan ve 2 milyon yon kömür üreten firma, iş makinesi parkını Enka Pazarlama güvencesinde büyütmeye devam ediyor.
YILLIK 1.5 MİLYON MWE ENERJİ ÜRETİMİ
Bursa Orhaneli Termik Santrali’nin termik ve linyit işletmesi olmak üzere iki bölümden oluştuğunu belirten Makine İkmal Müdürü Tanju Şapçı, linyit tarafında üretilen kömürün, santrale gönderilerek enerji üretildiğini söyledi. Tanju Şapçı, “Orhaneli Termik Santrali’ndeki 210 MWe’lık kurulu gücümüzle yıllık 1.5 milyon MWe enerji üretmekteyiz. Mühendislerimiz, enerji üretimimizi arttırmak için yeni projeler üzerinde çalışıyor. Gerçekleşecek projeler ile önümüzdeki yıllarda enerji üretim kapasitemizi daha da arttırmak istiyoruz” dedi.
200’E YAKIN İŞ MAKİNESİ..
Orhaneli Linyit İşletmesi’nde yılda 2 milyon ton kömür üretimi gerçekleştirdiklerine de değinen Tanju Şapçı, üretim sırasında çok sayıda ana ve yardımcı iş makinesi kullandıklarına dikkat çekti ve sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bursa ve Kütahya arasında krom ve kömür başta olmak üzere zengin yer altı kaynaklarımız bulunuyor. Çelikler olarak Orhaneli Bölgesi’ndeki linyit sahamızdan kömür çıkartıyoruz. Kömürün üzerindeki hafriyatı almak için yani dekapaj işinde çok sayıda ana ve yardımcı iş makinelerini kullanıyoruz. Orhan Termik Santrali’ndeki hafriyat gücümüz geçen yıl 32 milyon metreküp olarak gerçekleşti. Tabi 32 milyon metreküpte kömür üretimiz daha farklı oluyor. Yaklaşık olarak 2 milyon ton kömür üretimi sağlıyoruz. Kömür üretiminde kullanılmak üzere 200’e yakın iş makinesi, parkımızda hazır bir şekilde yer alıyor. Üretim kapasitemizi arttırmak için makine parkımızı daha da büyütmemiz gerekiyor.”
YÜKSEK KAPASİTELİ ELEKTRİKLİ İŞ MAKİNELERİ
Orhaneli Linyit İşletmesi’nde Enka Pazarlama’dan satın aldıkları Hitachi marka elektrikli shovel ekskavatörler ve kaya kamyonlarını kullandıklarını ifade eden Makine ve İkmal Müdürü Tanju Şapçı, “Enka Pazarlama ile geçmişe dayanan iş birliğimizi 2006 yılında daha da geliştirdik. O günden bugüne iş birliğimiz arttırarak devam ettiriyoruz. Tabi ki bizde her firma gibi öncelikle verimli bir üretim sürecini planlıyoruz. Bu nedenle kömür üretiminde Hitachi’nin kapasiteleri yüksek makineleri arasında yer alan EX5600E-6 model elektrikli shovel ekskavatör ve EH3500AC-3 model 180 ton kapasiteli elektrikli kaya kamyonunu kullanıyoruz. Onun dışında makine parkımızda Hitachi markasına ait ZX870, ZX670 ve ZX890 model ekskavatörler bulunuyor” ifadelerini kullandı ve makinelerin çalışma performansıyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Sahamızda kullandığımız Hitachi EH3500AC-3 model kaya kamyonu ve EX5600E-6 shovel ekskavatör, elektrikli olarak çalışıyor. Her firmada olduğu gibi biz de kendi ekonomimizi düşünüyoruz. İnceleme ve araştırma yapmadan kesinlikle bir yatırımda bulunmuyoruz. Ekonomik makine yatırımında bulunmaya dikkat ediyoruz. Bu duruma örnek vermek gerekirse Hitachi EH3500AC-3 model kaya kamyonu, 110 metreküp damper kapasitesine sahip. Normal hafriyat kamyonlarının damper kapasitesi ise 26 metreküp. Dolayısıyla EH3500AC-3, dört tane hafriyat kamyonun yaptığı işi üstleniyor. Bu durumda bize büyük avantaj sağlıyor.”
“ENKA PAZARLAMA VE HITACHI İLE ÇALIŞMAKTAN ÇOK MEMNUNUZ”
Hitachi memnuniyetinin yanı sıra Enka Pazarlama’dan aldıkları satış sonrası hizmetlerden de çok memnun olduklarını dile getiren Tanju Şapçı, “Ne zaman bir konu hakkında Enka’ya danışsak, anında geri dönüş alıyoruz. Makinelerin kullanımıyla alakalı herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmadık. İhtiyaç duyduğumuz yedek parçalar Enka Pazarlama tarafından anında tedarik ediliyor. Satış sonrası servis hizmetlerinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Makine seçimimizde bu gibi etkenleri dikkate aldık. Enka Pazarlama ve Hitachi ile çalışmaktan çok memnunuz” diyerek sözlerini tamamladı.