2020 YILINI 1 MİLYAR 361 MİLYON DOLAR DÖVİZİ TÜRKİYE’YE KAZANDIRARAK GERİDE BIKRAKAN EGE DEMİR VE DEMİRDIŞI METALLER İHRACATÇILARI BİRLİĞİ, 2021 YILI İÇİN BELİRLEDİĞİ 1,4 MİLYAR DOLAR İHRACAT HEDEFİNE HIZLA YAKLAŞIYOR. 2021 YILININ OCAK-NİSAN DÖNEMİNDE İHRACATINI YÜZDE 34 ARTTIRARAK; SON1 BİR YILLIK DÖNEMDEKİ İHRACATINI 1 MİLYAR 519 MİLYON DOLARA TAŞIDI VE 2021 YILSONU HEDEFİ OLAN 1,4 MİLYAR DOLARA YILSONUNA RAHATLIKLA ULAŞACAĞININ SİNYALLERİNİ VERDİ. EGE DEMİR VE DEMİRDIŞI İHRACATÇILARI BİRLİĞİ BAŞKANI YALÇIN ERTAN, 2021 YILI BAŞINDA 1,4 MİLYAR DOLAR İHRACAT HEDEFİ BELİRLEDİKLERİNİ ANCAK İLK DÖRT AYDAKİ YÜKSEK PERFORMANSLARI SAYESİNDE SON 1 yıllık YILLIK DÖNEMDEKİ İHRACATLARININ 1 MİLYAR 519 MİLYON DOLARA YÜKSELDİĞİNİ AÇIKLADI.
“Demir çelik sektörü Türkiye genelinde Nisan ayında en fazla ihracat gerçekleştiren üçüncü sektör, Ege Bölgesi’nin ihracatında ise lider konumda. Ege Bölgesi’nden yaptığımız ihracatta da her ay artan bir ivmemiz var. Ocak ayında 115 milyon dolar, Şubat ayında 155 milyon dolar, Mart ayında 165 milyon dolar olan ihracatımız Nisan ayında 191 milyon dolara çıktı. Emtia ve hammadde arzındaki yavaşlama ve lojistik taşımadaki aksaklıklar sebebiyle mamul fiyatlarının artışını da beraberinde getirdi. Döviz kurunun bugünkü seviyesi ihracatımızı destekler noktada. Sektör olarak bildiğiniz gibi siparişlerimizi 2-3 aylık periyotlarla alıyoruz; yılın başından beri de bunda bir akşama olmadığı gibi hammadde fiyatlarının daha da yükselmesinden endişe eden çelik kullanıcıları yeterli stok bulundurabilmek için alımlarını artırıyorlar. Sektör olarak önümüzdeki 2-3 aylık dönemdeki ihracat bağlantılarımızı da halihazırda yapmış durumdayız.”
DEMİR ÇELİK İHRACATINDA LATİN AMERİKA ÜLKELERİ YÜKSELİŞTE
Ertan, Türkiye genelinde Uzakdoğu ülkelerine ihracatta önemli artışlar varken, Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin ihracatında Hong Kong, Singapur gibi Uzak doğu ülkelerine ilaveten ABD, Kanada, Yemen, AB ve Latin Amerika ülkelerinin öne çıktığından bahsetti. “Yemen, Almanya, Kanada, İtalya, Birleşik Krallık, Kolombiya, Fransa, Mısır, Şili, Hollanda, Nisan ayında ihracat yaptığımız 133 ülke arasında ilk sıralarda yer alıyor. 2020 yılının Mart ve nisan aylarında pandemi sebebiyle üretimlerde yavaşlama yaşandı. İnsanlar daha çok gıdaya ve temel ihtiyaç maddelerine yöneldi. Sonrasında Temmuz 2020’den itibaren piyasalar hareketlendi, üretime yöneliş oldu. Bugün itibariyle arz talebe yetişemez hale geldi ve fiyatlar arttı. Türk demir-çelik sektörü 1980’den bu yana ihraç pazarlarında tecrübeli bir sektör. 2004 yılına kadar önemli miktarlarda ihracat yaptığımız Çin, Malezya, Hong Kong, Filipinler, Singapur gibi Uzakdoğu pazarlarında sonraki yıllarda kesintiler yaşanmıştı ancak son dönemde bu bölgelere ihracatı tekrar artırmaya başladık. Düşünün ki Çin dünyanın 1,9 milyar ton demir-çelik üretiminin yüzde 57’sini tek başına gerçekleştiriyor ve biz Çin dominasyonu olan bu bölgelere ihracatımızı artırmaya devam ediyoruz, sektörümüz için önemli bir başarı.”
ÇİN, MALEZYA, HONG KONG, SİNGAPUR İLE YENİ BAĞLANTILAR YOLDA
Çin’in 2030 yılına kadar karbon salınımını azaltmak için kömür – cevher bazlı yüksek fırınlı tesislerde münavebeli üretime geçtiğini sözlerine ekleyen Ertan, “Bu da ülkemiz ve İran, Katar gibi diğer tedarikçi ülkelerden yarı mamul ve mamul almasını hızlandırdı. Ayrıca Çin 1 Mayıs’tan itibaren soğuk yassı mamul hariç 146 kalem çelik ürününün ihracatında uyguladığı %13 oranındaki vergi iadesini kaldırdı. Bunun yanı sıra bazı hammaddelerin ithalatında alınan vergileri de sıfırladı. Bu da Çin’e olan mal akışını hızlandırdı. İhracat vergi iadelerinin kalkmasıyla Çin Güneydoğu Asya ülkelerinde daha az rekabetçi hale geldiği için bizim o pazarlara satış olanağımız arttı. Türk demir çelik sektörü Çin, Malezya, Hong Kong, Singapur gibi ülkelere büyük bağlantılar yapmaya başladı.