Bu yıl, 12’nci kez İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) tarafından düzenlenen Endüstriyel ve Mimari Doğal Taş Tasarım Yarışması’nda kazananlar belli oldu. Profesyonel ve öğrenci kategorilerinde tasarımların yarıştığı etkinlikte; profesyonel kategorinin birincisi ‘Aşiyan’ isimli kuş evleri projesi, öğrenci kategorisinin birincisi ise kuşların ‘Ornito’ isimli proje oldu. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) tarafından 12’nci kez düzenlenen Endüstriyel ve Mimari Doğal Taş Tasarım Yarışması’nda kazananlar belli oldu. Profesyonel ve öğrenci kategorisi olmak üzere toplam iki kategoride ödüllerin verildiği yarışmada, profesyonel kategorinin birincisi 125 bin TL, ikincisi 75 bin TL, üçüncüsü ise 50 bin TL ödül kazandı. Öğrenci kategorisinde birinci 75 bin TL’lik, ikinci 50 bin TL’lik, üçüncü proje ise 35 bin TL’lik ödülün sahibi oldu.
Profesyonel kategorinin birincisi ‘kuş evleri’ oldu
Profesyonel kategoride birincilik ödülü kuş saraylarında yapım esnasında zarar gören mermerlerin kuş evine dönüştürülmesiyle elde edilen kuş evlerinden esinlenerek hazırlanılan ‘Aşiyan’ isimli proje ödülün sahibi oldu. İkincilik ödülü, 3 farklı duvar paneli tasarımından oluşan modüler bir duvar kaplaması olarak tanımlanan ‘Süreğen’ isimli çalışmaya verildi. Üçüncülük ödülüne ise ‘O-an’ isimli soğuk havalarda veya ısınmaya ihtiyaç duyulan zamanlarda ısı vermesi sağlanan taşınabilir ısıtıcı değer görüldü.
Öğrenci kategorisinde birincilik ‘Ornito’nun
Öğrenci kategorisinde birinci; traverten doğal taşıyla hazırlanan ‘Ornito’ isimli, kuşların doğal yaşam ortamlarını andırarak streslerini azaltmaya yardımcı olan ve suni bir habitat yaratan proje oldu. İkincilik ödülü; her geçen gün küçülen evlerde, kültürümüzün önemli bir parçası olan hamamları bir araya getiren ‘Warmesans’ isimli, içindeki elektrikli ısıtıcılar sayesinde yüzeyini ısıtarak hamam konforunu eve taşıyan projeye verildi. Üçüncülük ödülü ise her geçen gün kullanımı artan scooter’lara yönelik hazırlanan park yerleri projesinin oldu.
Çevre ve sürdürülebilirlik vurgusu
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) tarafından geleneksel hale getirilen Doğal Taş Tasarım Yarışması ile ilgili değerlendirmelerde bulunan İMİB Yönetim Kurulu Üyesi Funda Bekişoğlu, “Yarışmamıza olan ilgilinin her geçen gün katlanarak artması bizler için çok kıymetli. Markalaşma ve katma değer yaratma noktasında tasarımın ne kadar güçlü olduğunu artık herkes çok iyi biliyor. İMİB olarak biz de geleceğe emin adımlarla ilerleyebilmek için tasarıma önem veriyoruz. Bu yarışma sayesinde sektör temsilcileri ile üniversite öğrencileri ve profesyonelleri bir araya getiriyoruz. Amacımız doğal taş ihracatında tasarımda güçlü, katma değeri yüksek, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir ürünler geliştirilebilmektir. Mimarlar ve tasarımcılar eşliğinde, tasarım niteliği yüksek ürünlerin günlük hayata uyarlanmasını istiyoruz. Böylece, katma değeri daha yüksek ürünler üretiyor ve Türkiye’nin katma değerli ürün üretmesi konusunda da teşvikte bulunuyoruz” dedi.