Çayeli Bakır İşletmeleri Genel Müdürü Murat Güreşçi, madenin 300 metre güneyinde 3 milyon ton cevher bulduklarını ve bu sayede Çayeli Bakır’ın kapanış konusunu gündemlerinden çıkardıklarını söyledi. Ayrıca 2023 yılında 800 bin ton ham cevheri yer altından çıkarıp, işlediklerini, konsantre haline getirdiklerini ve Rize Limanı’ndan ihraç ettiklerini de belirtti.
Rize’nin Çayeli ilçesinin Madenli Beldesi sınırları içerisinde yer alan Çayeli Bakır İşletmeleri, 20 yılı aşkın bir süredir bakır ve çinko konsantreleri üretimine devam ediyor. Çayeli Bakır İşletmeleri Genel Müdürü Murat Güreşçi, kent merkezindeki bir restoranda “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” dolayısıyla düzenlenen programda şirketin 2023 yılı faaliyetlerini değerlendirerek açıklamalarda bulundu. 2023 yılında 800 bin ton ham cevheri yer altından çıkarıp, işlediklerini, konsantre haline getirdiklerini ve Rize Limanı’ndan ihraç ettiklerini söyleyen Murat Güreşçi, Cumhuriyetin 100. yılını kutlarken Çayeli Bakır’ın da 40 yılını kutladıklarını, bu süre içerisinde yaklaşık 28 milyon ton cevher üretimi gerçekleştirdiklerini belirtti.
“Kahramanmaraş’ta 16 vatandaşımızı canlı olarak kurtardık”
Çayeli Bakır İşletmeleri’nin önemli ölçüde ihracat gerçekleştirdiğini ifade eden Murat Güreşçi, kuruluşundan bu yana işletmeden 4 milyon ton bakır ve 2 milyon ton çinko konsantresi ihracatı yapıldığını aktardı ve sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Geçen senenin ülke açısından en üzücü olayı olan Kahramanmaraş depreminde, Çayeli Bakır olarak ciddi bir aksiyon gösterdik. 40’tan fazla maden kurtarma ekibimiz ile yaklaşık iki hafta ciddi emek sarf ettik. Kahramanmaraş’ta 16 vatandaşımızı canlı olarak kurtardık. Anlatması kolay değil ama geçen sene gurur duyduğumuz şeylerden bir tanesiydi” dedi.
Çayeli Bakır’ın Rize’nin kurumsal vergi rekortmeni
Çayeli Bakır’ın Rize’nin kurumsal vergi rekortmeni olduğunu belirten Güreşçi, üretilen cevher, sağladığımız katma değerle Rize’nin kurumsal vergi rekortmeni olarak faaliyetlerini sürdürdüğünü ve şehrin yaklaşık yüzde 70-80 kurumsal vergisini sağladıklarını bildiriyor. Rize bölgesinde üretim yaparak aynı zamanda bölge istihdamına da katkı verdiklerini ifade eden Güreşçi, “İstihdama katkı veren temel madencilik eğitimi projelerimiz devam ediyor. Eğitim programı kapsamında hem teorik hem pratik eğitim yaklaşık 9 ay sürüyor. Dokuz ay sonrasında işçileri madende çalışabilecek hale getiriyoruz. Bu zamana kadar sağlamış olduğumuz istihdam dışında Çayeli Bakır’da 500 kişiden fazla çalışanımız mevcut. 150’den fazla görevli gencimize eğitim ve 600 sertifika verdik. Bunun sonucunda arkadaşlarımızın yüzde 80’inden fazlası iş bulmuş olup kimisi bizim madenimizde kimisi en gurur duyduğumuz başka madenlerde çalışmaya başladılar” dedi.
“Çayeli Bakır’ın toplam kütlesi 30 milyon tonluk bir cevher kütlesi”
Çayeli Bakır İşletmelerinin uzun yıllar çalışmalarına devam edebilmesi için yeni çalışmalar gerçekleştirdiklerini ve bu çalışmaların sonuçlarını aldıklarını söyleyen Güreşçi, “Maden kapanış konusunu şu anda gündemimizden çıkardık. Maden ile ilgili 3 yıl önce bir karar verdik. Maden kapanışa doğru yaklaşıyor. Gerçek potansiyeli bu mudur? Acaba aramada bir eksikliğimiz var mı? Acaba bir yeni bir şey bulma ihtimalimiz var mı?’ Bütün çalışmaları tekrar değerlendirdik ve uygulamadığımız teknikleri uyguladık. Çalışmalarda yeni cevherleşme tespit ettik ve mevcut madenimizin 300 metre güneyinde bulunuyor. 2021 yılında sondajlara başlamıştık. Sondajlar olumlu gitti ve Çayeli Bakır’ın ömrünü biraz daha uzatacak bir cevher kütlesi bulmuş durumdayız. Bu cevher kütlesi Çayeli Bakır’ın toplam kütlesine oranla küçük kalıyor. Çayeli Bakır’ın toplam kütlesi 30 milyon tonluk bir cevher kütlesi. Bulduğumuz 3 milyon tonluk bir kütle. Fakat madenin rezervinin azalmış olması sebebiyle bu bizim için büyük bir bulgu. Bu yüzden bunun da etkisiyle sondajlarımız devam ediyor. Hem yer üstünde hem yer altında sondaj yapıyoruz. Bu kütlenin biraz daha büyüyeceğini umuyoruz. Şu anda madenin kapanış konusu gündemimizden çıkmış durumda” diyerek sözlerini noktaladı.