Paris İklim anlaşması ile motor emisyon değerlerinde önemli değişiklikler olduğunu belirten Çatalkaya Makina Genel Müdürü Murat Çatalkaya, “2023 yılında emisyon seviyelerindeki değişiklik ile Stage 5 normlarına uygun motorların kullanımı zorunlu hale geliyor. Böylece emisyon seviyeleri düşük olan motorlarımıza talebin daha fazla olacağını ön görüyorum” dedi.
Türkiye’nin imzaladığı Paris İklim Anlaşması kapsamında araç ve makinelerde kullanılan motorların emisyon değerlerinin düşürülmesi için çalışmalar yürütülüyor. Alman motor sanayi devi Deutz’un Türkiye distribütörü Çatalkaya Makina da emisyon değerleri düşük motorları ile emisyon azaltımına destek veriyor. Makina Market olarak Çatalkaya Makina’nın Genel Müdürü Murat Çatalkaya ile bir araya gelerek, emisyon değeri düşük olan yeni nesil motorların kullanımına ilişkin konuştuk.
Geniş kullanım alanı
1968 yılında Deutz motorlu otobüs ve minibüslere teknik servis hizmeti vermek amacıyla kurulan Çatalkaya Makina, 2003 yılında Deutz AG ile servis bayi sözleşmesi imzaladı ve 2017 yılından da Deutz’un yetkili motor satış temsilciliğini üstlendi. 2020 yılı itibariyle Deutz’un Türkiye’deki ana yetkili temsilcisi konumuna yükselen firma, başta Türkiye pazarı olmak üzere Ortadoğu ve Türkiye Cumhuriyetlerdeki müşterilerine en iyi çözümü sunmak için faaliyetlerine titizlikle devam ediyor. Distribütörlüğünü yaptıkları Deutz motorların geniş bir kullanım alanına sahip olduğu belirten Murat Çatalkaya, “Deutz motorlar; iş ve inşaat makineleri, yer altı ekipmanları, havalimanındaki tüm ekipmanlarda, marin, yol makine uygulamaları ve savunma sanayinde yoğun bir şekilde kullanılıyor. Dolayısıyla Deutz motorların yüksek güce ihtiyaç duyulan her sektörde kullanıldığını söyleyebilirim” dedi.
Düşük emisyon değerli motorlar
Dünya genelinde karbon ayak izini ve emisyon değerlerini düşürmek için farklı sektörleri kapsayacak şekilde keskin düzenlemeler yapılmaya devam ediyor. Avrupa’da bazı şehir merkezlerine artık fosil yakıtla çalışan araçların girmesi yasaklandı. Üretilen motorların en düşük emisyonu sunması için emisyon değerleri düşürülmesinde önemli değişikliklere gidiliyor. Çatalkaya Makina da bir yandan müşterilerine kesintisiz hizmet sunarken bir yandan da emisyon değerleriyle ilgili düzenlemeleri göz önünde bulunduruyor. “2023 yılında emisyon seviyelerindeki değişiklik ile Stage 5 normlarına uygun motorların kullanımı zorunlu hale geliyor. Böylece emisyon seviyeleri düşük olan motorlara talebin daha fazla olacağını ve bu ürünlerin pazarda dikkat çekeceğini ön görüyorum” ifadelerini kullanan Murat Çatalkaya, “Paris İklim Anlaşması ile karbon salınımı ve emisyon değerleri düşürülmek için tüm sektörler bir takım düzenlemeler yapmaya devam ediyor. Biz de Türkiye pazarına sunduğumuz Deutz motorlar ile bu düzenlemelerin içinde olacağız. Stage 5 ve elektrikli sürüş sistemleri ve prototip çalışması bitirilerek test edilmekte olan hidrojen yakıtlı motorlarımıza geçişin hızlı bir şekilde olacağını tahmin ediyorum. Önümüzdeki dönemlerde yeni nesil motorlarımız pazarda daha fazla yer alacak. Geçmiş yıllarda makine üreticileri, yurtdışındaki modellerin geçişe tam olarak hazır olmaması ya da Türkiye’deki kullanıcıların bu motor tiplerini tercih etmemesinden dolayı emisyon değerlerini düşürme aşaması ertelenmek durumunda kaldı. Firmalar, depolarında bulunan stokların tüketilmesi için bu konuyu dikkate almadı. Müşteriler var olan stoklar bittikten sonra yeni jenerasyon düşük emisyon seviyeli motorlara geçme niyetindeydi. Fakat imzalanan Paris İklim Anlaşması’yla 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren yeni nesil motorlara geçiş zorunlu hale gelecek” açıklamalarını yaptı.