Astec’te 2019 rotası madencilik

Kırma eleme sektörünün dünyadaki ve Türkiye’deki en önemli firmalarından biri olan Astec, 2019 yılı itibariyle başta madencilik sektörü olmak üzere faaliyetlerine hız verdi. Ozellikle asindiri ve sert taslarda 500 ton/saat üzerindeki tesislerde yüzde 50’ye varan pazar payına sahip olan Astec’i, Bölge Satış Müdürü Oğuzhan Toprak ile konuştuk.

Yol, agrega ve madencilik sektörlerinin kırma eleme tesisleri alanındaki önemli firmalarından biri olan Astec, 2019 yılı itibari ile özellikle madencilik sektöründe pazar payını arttırmayı hedefliyor. Türkiye’de yaşanan ekonomik sorunlardan kaynaklı olarak daralan yol ve agrega sektörüne nazaran daha hareketli olan madencilik sektörüne yönelen Astec, bu kapsamdaki projeler için görüşmelerini sürdürüyor. Astec’in Türkiye’de bir çok önemli projede yer aldığını ifade eden Astec Bölge Satış Müdürü Oğuzhan Toprak, “Türkiye’de ilk olarak Erg İnşaat’ın ana yüklenicisi olduğu ve dünyanın en yüksek beton gövdeli 5. barajı olan Deriner Barajı projesinin kırma eleme tesisi Astec tarafından sağlandı. Daha öncesinde de piyasada yer alan makinelerimiz vardı. Fakat Türkiye’ye ilk olarak bu baraj projesi ile adım attık. O projede yer alan tesisimiz 2005-2012 arasında orada çalıştı. Yaklaşık 50 milyon ton civarında malzeme kırdı” dedi. Astec’in ürün gamının oldukça geniş olduğunu altını çizen Toprak, 500 ton/saat üzerindeki tesislerden yüzde 50’ye varan pazar paylarının olduğunu belirtti. Türkiye’nin madencilik alanında önemli bir potansiyel olduğunu vurgulayan Toprak, Astec’in 2019 yılı itibari ile madencilik sektöründeki pazar payını arttırmayı hedeflediğini ve yoğun olarak müşteri ziyaretleri gerçekleştirdiklerini belirtti.

Ürün gamı

Astec’in ürün gamı hakkında bilgi veren Oğuzhan Toprak, “Kırma eleme tesislerinin (çeneli,konik,darbeli, dik milli, elekler, yıkama tesisleri, mobil kırma eleme, modüler kırma eleme) yanı sıra Astec’in aynı zamanda yer altı makineleri bulunuyor. Hidrolik kırıcılar var. Değirmenler var. Tüm bunlara ek olarak Astec firmasının yol ekipmanları ve enerji grubunda sondaj makineleri bulunuyor” dedi. Astec’te şu anda 4 bin kişi çalıştığını ifade eden Toprak, Amerika’daki kırma eleme tesisleri pazarında paylarının yaklaşık yüzde 70 olduğunu, Türkiye’de ise yol ve agrega sektörlerinde oldukça güçlü olduklarını sözlerine ekledi.

Projeler

Dünyanın en yüksek beton gövdeli 5. barajı olan Deriner Barajı Projesi’nin kırma eleme tesisi Astec tarafından sağlandı. Daha sonrasında Akdağlar firmasına bir tesis teslim ettik. Sonrasında zaten devamı geldi. Makine satışlarımız hızlandı. Nuh beton firmasına saatte 850 ton üretim yapan bir tesis teslim ettik. Nuh Yapı’ya bir tesis teslim ettik. İstanbul, Ankara, Izmit, Antalya, Adapazarı gibi şehirlere tesisler verdik. 2015 yılında Su-Taş Madenciliğe saatte 1000 ton üretim yapan bir tesis teslim ettik. Sonrasında Boğaziçi Beton’a yine saatte 1000 ton üretim yapan bir tesis teslim ettik. Tüm tesislerimiz sorunsuz çalışıyor” şeklinde konuştu.

Astec Bölge Satış Müdürü Oğuzhan Toprak

2017’nin Astec için oldukça iyi bir sene olduğunu belirten Toprak, “2018 ona nazaran daha durağan geçti. 2018’in başında teslimatlar yaptık. Özellikle agrega üretimi yapan müşterilerimiz 0-3 mm dediğimiz ince malzeme üretimi yapmak makinelerimizi tercih etti. İstanbul Ömerli’de bir tesis kurduk. Müşterinin elinde olan 12-22 malzemeden 0-3 malzeme üreterek bunu beton sektöründe kullanmak üzere üretim yapıyor” dedi.

Ayrica satis sonra hem operatorlerin hemde santiyelerdeki teknik ekibin makinelerimiz hakkinda daha fazla bilgi sahibi olmasi ve bakimlarini yapabilmeleri icin Amerikadan gelen uzman arkadaslar ile Turkiyede toplantilar, seminerler duzenliyoruz, en son 2018 senesi Haziran ayinda yaklasik 15 firma ve 30 kisinin katildigi bir seminer ile egitim gerceklerstirdik.

Pazar payı

500 ton/saat üzerindeki kırma eleme tesislerinde ve kırması zor taşlarda daha aktif olarak çalıştıklarını ifade eden Toprak, “Özellikle agrega sektöründe 500 ton/saat üzerindeki tesislerde yüzde 50’ye varan bir pazar payına sahibiz. Madencilik sektöründe de yeni yeni çalışmalarımıza hız verdik. Kısa sürede orada da önemli pazar payına ulaşmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı. Astec’in double toggle çeneli kırıcılarının özellikle ferrosilis ve ferrokrom üretiminde çok tercih edildiğini belirten Toprak, “ Bu makineler cüruf kırma için özel tasarlanmış makinelerdir. 2018 yılında Türkiye’de bu makinelerden birinin teslimatını yaptık. Astec’in bölgede en çok tercih edilen makinelerinden birisidir. Bildiğiniz gibi cüruf hem çok sert hem de aşındırıcıdır ve çıkan malzemeye kırılma işlemi uygulanırken çok ufalmasını istenmeyen bir malzemedir. O nedenle double toggle dediğimiz makineler hem çok güçlüdür. Hem de aşınmaya dayanıklıdır” şeklinde ifade etti.

Madencilik lokomotif olabilir”

Türkiye madencilik sektörünün önemli bir potansiyeli olduğunu ifade eden Toprak, “Baktığımız zaman Kazakistan, Rusya, Özbekistan gibi ülkelerin ekonomisi madencilik sektörü üzerine kurulu. Türkiye’deki rezervlere baktığınız zaman ekonomiye yön verecek kaynak potansiyeline sahip olduğunu görebilirsiniz. Bu bağlamda biraz daha ağırlık verilirse önemli işler başarılabilir. Özellikle inşaat ve yol sektörünün durgun olduğu bu dönemde madencilik lokomotif olabilir” dedi. Şu anda aktif olarak müşteri ziyaretleri yaptıklarını belirten Toprak, “Özellikle maden sektörüne yönelik hedeflerimizi bu yıl itibari ile arttırdık. Bir çok proje var. Şu anda o projeler üzerine çalışmalar yapıyoruz. Bu yıl kömür firmalarına yönelik özel bir çalışma yapıyoruz. Bu bağlamda madencilik üzerine çalışmalarımız sürüyor” dedi.

Doğru Avrupa ve Turki Cumhuriyetlerde aktifiz”

Astec olarak bölgesel çalıştıklarını belirten Toprak, “Türkiye’nin bulunduğu ve benim başında olduğum bölgede Doğu Avrupa, Turki Cumhuriyetler ve Rusya bulunuyor. 2018 yılından bu yana Doğu Avrupa’da önemli tesisler kurduk. Şu anda Romanya, Bulgaristan, Kosova, Karadağ gibi ülkelerde bir çok proje var. Genelde Romanya ve Bulgaristan’da bulunan projeler Avrupa Birliği fonu ile yapılıyor. Avrupa Birliği tarafından sağlanan fon için firmalar projeleri ile başvuruyor. Bu projelerin hazırlanmasında Astec olarak firmalara yardımcı oluyoruz. Proje için gerekli olan tesisin tüm teknik detaylarını veriyoruz. Buna benzer 2 tane projeyi hayata geçirdik. Yine Türki Cumhuriyetler olan Kazakistan ve Özbekistan’da oldukça aktifiz” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

scroll to top