Alpay Mermer Makine Sorumlusu Sebahattin Bulat; “HITACHI, GÜÇ VE SAĞLAMLIK ANLAMINDA BİR NUMARA”

MUĞLA’NIN KAVAKLIDERE BÖLGESİNDE 100 HEKTARLIK ALAN ÜZERİNE KURULU OCAKTA BEYAZ MERMER ÜRETİMİ YAPAN ALPAY MERMER, YILLIK 80 BİN METREKÜP ÜRETİMİ İLE DİKKAT ÇEKİYOR. OCAKLARINDA AĞIRLIKLA HITACHI’NIN EKSKAVATÖR VE LASTİKLİ YÜKLEYİCİSİNİ KULLANDIKLARINI BELİRTEN MAKİNE SORUMLUSU SEBAHATTİN BULAT: “HITACHI, GÜÇ VE SAĞLAMLIK ANLAMINDA BİR NUMARA” DEDİ.

Muğla’nın Kavaklıdere İlçesinde mermer üretimi gerçekleştiren Alpay Mermer, sunduğu ürünler ile doğal taş sektöründe önde gelen firmalar arasında yer alıyor. Türkiye’de çeşitli bölgelerde bulunan ve ‘Muğla Beyazı’ olarak adlandırılan mermeri pazarla buluşturan firma, yılda yaklaşık 80 bin metreküp mermer üretiyor. Makina Market olarak Alpay Mermer’in Maden Mühendisi Gökalp Oğuztürk ve Makine Sorumlusu Sebahattin Bulat ile bir araya gelerek, maden ocağında kullanılan makineleri, üretilen mermeri ve sektörün durumunu konuştuk.

26 YILDIR KESİNTİSİZ ÜRETİM…

Alpay Mermer’in 1996 yılından bu yana Muğla’nın Kavaklıdere’ye bağlı Derebağ mahallesinde bulunan ocağında kesintisiz olarak faaliyetlerini yürüttüğünü belirten Maden Mühendisi Gökalp Oğuztürk, ocakta ‘Muğla Beyazı’ olarak adlandırılan mermerin üretimini yaptıklarını söyledi. Gökalp Oğuztürk, “Alpay Mermer olarak blok mermer üretimi yapıyoruz. Aynı zamanda firmamızın kendi bünyesinde blok mermerleri işlediği iki tane fabrikası bulunuyor. Ürettiğimiz ham mermer bloklarını bu tesislerde nihai ürün olacak şekilde işliyoruz ve pazara sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

“MUĞLA BEYAZI, YAPI VE İNŞAATTA KULLANILIYOR”

Ocaklarında Türkiye ve dünya pazarında önemli bir yere sahip olan Muğla Beyazı mermerini çıkardıklarını aktaran Oğuztürk, beyaz mermerin ince, kristal yapıya sahip olmayan ve sertlik derecesi olarak da yumuşak sayılabilecek bir taş çeşidi olarak bilindiğini söyledi ve mermerin kullanım alanlarıyla ilgili şunları ekledi: “Ocak sahasından çıkardığımız ham blok mermerler; işletmelere, yurtiçi ya da yurtdışı fabrikalara nakil ediliyor. Oralarda üretilen ürünler ağırlıklı olarak yapı sektöründe kullanılıyor. Daha çok yapı sektörüne uygun şekilde üretim yapılıyor. Bu üretimin yanında fabrikalardaki ya da ocak sahalarındaki oluşan atık dediğimiz pasalar, eleme ve öğütme işlemlerinden geçerek, tesislerde işleniyor. Bu işlem sonucu yapı kimyasalları, ilaç, yem ve silah sanayi gibi birçok alanda bu pasadan elde edilen en son nihai ürün olan kalsit tozu gibi maddeler yapılıyor. Beyaz mermer, başta yapı ve inşaat sektörü olmak üzere geniş bir yelpazede kullanılıyor.”

Sebahattin BULAT – Makine Sorumlusu

YILDA 80 BİN METREKÜP ÜRETİM

Kavaklıdere’deki mermer ocağında üretimin aralıksız devam ettiğini kaydeden Maden Mühendisi Gökalp Oğuztürk, “Ocak sahasında blok mermer olarak yıllık yaklaşık 80 bin metreküp üretim yapıyoruz. Üretilen mermerin en az yüzde 30’u ham blok olarak ihraç ediliyor. İç piyasaya çalışmıyoruz. Bunun yanında fabrikalarımızda üretilen nihai ürünlerin nerdeyse tamamı da ihraç sürecine dahil ediliyor” dedi.

“TÜRKİYE’DE BİRÇOK MADEN ALANI KEŞFEDİLMEMİŞ DURUMDA”

Türkiye’nin dünyada önemli maden rezervlerine sahip olduğuna dikkat çeken Gökalp Oğuztürk, “Türkiye dünya maden rezervlerinde ilk 10’a giriyor. Ama Türkiye sınırlarında olan birçok maden sahası bakir ve keşfedilmemiş durumda. Açıkçası Türkiye’de mermercilik sektöründe dünya standartlarını yakalamış hatta dünya standartlarının bile üzerinde üretim yapan firmalar ile sektöre yön veriyor. Türkiye genel anlamda madencilik olarak dünya sıralamasında iyi bir konumda yer alıyor” şeklinde konuştu.

MADENCİLİKTE MAKİNE SEÇİMİNİN ÖNEMİ

Coğrafi ve mevsimsel şartların açık işletme madenciliğinin zorluklarının başında geldiğine değinen Gökalp Oğuztürk, “Madencilik ağır ve tehlikeli iş statüsünde yer alan bir meslek grubu. Yaptığımız bu ağır ve zorlayıcı işte kullandığımız makineler, ağır yük altında kalabiliyor. Bu yüzden dayanıklı ve yakıtta verimlilik sunan makineleri kullanmaya özen gösteriyoruz. Çalıştığımız bölgeler, yerleşim yerlerinden uzakta bir konumda bulunuyor. Haliyle servis hizmetleri de en önemli faktörler arasında yer alıyor. Buralara sağlanacak servis hizmeti gerçekten bu tür işletmeler için önem arz ediyor” ifadelerini kullandı.

Gökalp OĞUZTÜRK – Maden Mühendisi

SORUNSUZ MAKİNE, SORUNSUZ İŞ

Muğla’nın Kavaklıdere Derebağ lokasyonunda bulunan maden ocağında Enka Pazarlama’dan satın aldıkları iş makineleri ile faaliyetlerini başarılı bir şekilde sürdürdüklerini aktaran Alpay Mermer Makine Sorumlusu Sebahattin Bulat, “Maden ocağımızda Enka’nın temsilciliğini yaptığı Hitachi markasına ait 1 adet ZX350 LC-3, 1 adet ZX400 LCH-3, 4 adet ZX400LCH-5A ve 1 adet ZX350LCH-5A olmak üzere toplam 7 adet ekskavatör kullanıyoruz. Yükleyici tarafında da yine Hitachi’nin ZW370-5B model lastikli yükleyicisi ve Kawasaki’nin 95Z7 modeli ile çalışıyoruz. Ayrıca ocağımızda 5 adet Bell marka kaya kamyonu da bulunuyor” dedi ve makinelerle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “Hitachi’nin ekskavatör ve lastikli yükleyicisi; yakıt, güç ve sağlamlık anlamında bir numara. Hitachi, tavsiye edebileceğim en kaliteli markalar arasında yer alıyor. Bell kaya kamyonlarının verimli yakıt tüketimi ve kolay arıza yapmayan motor özellikleri ile de işleri seri bir şekilde yapıyoruz.”

HIZLI SERVİS, HIZLI BAKIM

Makinelerin kalitesi, gücü ve dayanıklılığının yanı sıra Enka’dan aldıkları servis hizmetlerinde de son derece memnun olduklarını ifade eden Sebahattin Bulat, “Enka’nın bölgemizde bulunan yetkili servisi, deposunda acil ihtiyaç olabilecek malzemeleri bulundurduğu için yedek parça sıkıntısı yaşamıyoruz. Bu yüzden Enka Pazarlama’nın satış sonrası hizmetlerinden çok memnunuz. Bu memnuniyetimiz doğrultusunda Enka’dan satın aldığımız iş makineleri, maden sahamızda faaliyetlerini sorunsuz olarak yürütüyor” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

scroll to top